Katarína Gogolová, Jana Grajciarová: Zvony nad krajinou - Blatnica

Katarína Gogolová, Jana Grajciarová: Zvony nad krajinou - Blatnica

V týchto dňoch uplynie 136 rokov od narodenia Oľgy Textorisovej - pedagogičky, spisovateľky, autorky drám, novelistických próz, básní a tvorby pre deti. Patrila ku generácii národne uvedomelých učiteľov, ktorí svoje poslanie chápali ako službu národu a realizovali ju okrem školy aj v literárnej, osvetovej a charitatívnej oblasti. Vychovávala päť dievčat, medzi nimi sirotu, neskoršiu poetku Mašu Haľamovú. Vo svojich dielach približovala vlastivedné poznatky, historické udalosti, cirkevné dejiny, osobnosti ale i etické a spoločenské princípy ľudského konania.

Väčšiu časť svojho plodného života prežila v turčianskej Blatnici. V tejto obci sa narodila Maša Haľamová - slovenská poetka intímnej lyriky, žila tu aj sestra Oľgy Textorisovej Izabela - prvá slovenská botanička, ktorá v regióne Turca popísala viac ako sto rastlín. Pôsobil tu aj Karol Plicka - fotograf, ktorého múzeum sa v dedine nachádza dodnes. V Blatnici a v jej priľahlých dolinách nakrúcali bratia Siakeľovci prvého slovenského Jánošíka.

Blatnicu nám priblížia redaktorky Katarína Gogolová a Jana Grajciarová v relácii Zvony nad krajinou (2012).

V publicistickom bloku si tiež predstavíme dlhoročného organizátora rozhlasovej práce, redaktora a dramatika Júliusa Farkaša, ktorého nedožité 93. narodeniny si v týchto dňoch pripomíname. V roku 1952 nastúpil do rozhlasu ako redaktor redakcie pre deti a dorast, neskôr postúpil do funkcie zástupcu šéfredaktora pionierskej redakcie a od roku 1969 bol už šéfredaktorom Hlavnej redakcie pre deti a mládež. Napokon pôsobil ako šéfredaktor Regionálneho a národnostného vysielania, ktorého vznik inicioval.

Július Farkaš bol autorom rozhlasových hier pre mládež, dramatických pásiem, dramatizácií ľudových i moderných rozprávok a klasických prozaických diel. Presadzoval nové typy relácií a moderné formy rozhlasovej tvorby. Je teda úplne prirodzené, že sa zaujímal o začiatky rozhlasového vysielania pre deti a výslednicou tohto skúmania bola relácia Ako sa začínalo - Rozhlasová škola (1989) o vzniku školského vysielania.

V týchto dňoch si pripomíname 146. výročie narodenia nášho slávneho rodáka - Štefana Baniča. Akékoľvek slová o ňom by boli nosením dreva do lesa, lebo všetko dôležité a podstatné o tomto vynálezcovi padáka povie redaktorka Janka Bleyová v pásme z cyklu Rodáci (2011).

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame