Viktor Trstenský: Nemohol som mlčať

Viktor Trstenský: Nemohol som mlčať

Od úmrtia spisovateľa, politického väzňa, trpiteľa za vieru, monsignora Viktora Trstenského (1908 - 2006) uplynulo desať rokov. Verejne vystupoval proti komunistickému režimu a nebojácne bránil práva veriacich katolíkov. Komunistickým režimom bol preto nespravodlivo prenasledovaný, odsúdený, väznený a trýznený. Spolu prežil dvadsaťštyri rokov v rozličných väzniciach a táboroch. Za celoživotné zásluhy pre dobro Cirkvi a spoločnosti pápež Ján Pavol II. ocenil titulom pápežský prelát.

Je autorom životopisu spišského biskupa Jána Vojtaššáka, ktorý vyšiel v zahraničí pod názvom Ján Vojtaššák - mučeník Cirkvi a národa a v rozšírenom druhom vydaní na Slovensku pod titulom Sila viery, sila pravdy. Z jeho bohatej korešpondencie s cirkevnými a štátnymi predstaviteľmi a archívnych dokumentov je zostavená kniha Nemohol som mlčať (1998), z ktorej číta František Kovár.

V publicistickom bloku vám tiež v relácii Herci na koberci (2002) predstavíme herca a pedagóga Ivana Letka, ktorý oslavuje 82. narodeniny. Narodil sa 9. decembra 1934 vo Farnej pri Leviciach. Stvárnil desiatky postáv vo filme a televíznych inscenáciách, okrem rozhlasových hier často účinkoval aj v zábavných reláciách Slovenského rozhlasu. Ivan Letko pôsobil viac ako 30 rokov ako pedagóg herectva na VŠMU, kde vychoval množstvo zvučných hereckých osobností: Zdena Studenková, Jozef Vajda, Anna Javorková, Ivo Gogál, Ján Kroner, Jana Oľhová ale i jeho dcéra Hana Letková.

V týchto dňoch oslávi svoje 85. narodeniny spisovateľ, publicista a prekladateľ Ladislav Švihran. Narodil sa v belgickom meste Liège, kam jeho rodičia odišli za prácou. V Belgicku žil do svojich siedmich rokov. Základnú školu skončil v Bátovciach, gymnázium a Pedagogickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave (odbor pedagogika - psychológia). Publikovať začal už ako stredoškolák, článkami prispieval do viacerých novín a časopisov. Po skončení vysokoškolského štúdia pracoval ako redaktor v denníku Smena, neskôr v nakladateľstve Smena. Vydal vyše dvadsať kníh literatúry faktu, spolupracuje s rozhlasom, uverejňuje seriály článkov v novinách a časopisoch. Okruh jeho tém je rozsiahly, no venuje sa predovšetkým popularizácii vied. Niektoré zo Švihranových kníh vyšli v niekoľkých vydaniach i v prekladoch do češtiny a maďarčiny. Za knižnú i rozhlasovú tvorbu získal viacero literárnych ocenení. Popri literatúre faktu píše aj poviedky. Prekladá z poľštiny a ruštiny.

Švihran patrí k spisovateľom, ktorých fascinuje realita života, historické udalosti, osobnosti, deje a fakty. Vo svojich knihách sa venuje odhaľovaniu neznámych alebo menej známych stránok nášho života v minulosti i v súčasnosti. Veľa rokov bol kmeňovým autorom Slovenského rozhlasu. Napísal niekoľko desiatok životopisných, dokumentárnych a publicistických rozhlasových pásiem o významných historických osobnostiach a udalostiach. A medzi ne patrí aj životopisné pásmo V nemilosti osudu (1998) o slovenskom vzdelancovi Danielovi Sinapiovi Horčičkovi (1640-1688). Účinkujú: Ján Kroner, Ingrid Ištoková, Dušan Kaprálik, Eva Žilineková, Miroslav Trnavský a Ján Valentík.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame