Vec verejná - Jozef Tomko

Vec verejná - Jozef Tomko

Keď sa Michala Tvarožka nedávno novinári spýtali, aké má plány do budúcnosti, či rozmýšľa aj nad inými projektmi, ako je relácia Vec verejná, odpovedal: „Nerozmýšľam. Rozmýšľam len nad Vecou verejnou. Neviem, dokedy mi bude zdravie slúžiť, dokedy budú vo vedení považovať tú reláciu za počúvanú a atraktívnu. Mojím krátkodobým cieľom je ísť do desiateho výročia tejto relácie."

Majstrovstvo moderátora Michala Tvarožka, ktorý oslavuje 74. narodeniny, si pripomenieme práve reláciou Vec verejná. Za novinárske a moderátorské kvality v tomto programe získal v roku 2007 Novinársku cenu. Na Vianoce roku 2004 bol jeho hosťom slovenský rímskokatolícky arcibiskup, kardinál Jozef Tomko.

V týchto vianočných dňoch si pripomíname sté výročie narodenia rehoľnej sestry, trpiteľky za vieru Cecílie Schelingovej. Pochádzala z jedenástich detí. Narodila sa desiata v poradí, 24. decembra 1916. Pri krste dostala meno Cecília. V roku 1931 nastúpila do kláštora Milosrdných sestier Svätého kríža do Podunajských Biskupíc ako kandidátka. Prijala rehoľné meno sestra Zdenka.

Spočiatku pracovala v Štátnej nemocnici v Bratislave na internom oddelení. Potom ako ošetrovateľka v Humennom, a nakoniec znova v Bratislave ako laborantka na röntgenologickom oddelení štátnej nemocnice. Začiatkom roka 1952 pomohla k úteku kňazovi Štefanovi Koštialovi a trom bohoslovcom, ktorí boli väznení. „Strážnikovi namiešala do pohára s čajom uspávací prostriedok. Motívom jej činu boli slová dozorcu, že kňaza spolu s ostatnými odvezú do Ruska a tam ich popravia."

Zatkla ju štátna bezpečnosť a po niekoľkomesačnom vyšetrovaní, ktoré bolo sprevádzané mučením, bola postavená pred súd, ktorý ju 17. júna 1952 odsúdil za velezradu na 12 rokov väzenia a 10 rokov straty občianskych práv. Väzenie a mučenie podlomilo jej zdravie natoľko, že 31. júla 1955 zomrela.

Pápež Ján Pavol II. ju 14. septembra 2003 vyhlásil za blahoslavenú. Sestra Zdenka sa narodila v malej oravskej dedinke Krivá. Z Krivej pochádzal aj jazykovedec a spisovateľ Anton Habovštiak, ktorý o jej živote, utrpení a viere napísal tri knižky: Božia služobnica Cecília Schelingová - sestra Zdenka, Meditácie a modlitby sestry Zdenky a Sestra Zdenka. Na formovaní obidvoch týchto významných osobností sa výraznou mierou podieľal Krivský kostol, o ktorom v roku 2003 Habovštiak autorsky pripravil rozhlasové pásmo. Účinkujú: Mária Schlosserová a Jozef Šimonovič.

Cesta von býva neraz cestou dovnútra. Do vlastných hlbín. Jej účinok sa umocňuje, ak vedie do krajiny detstva, a keď sa koná v čase vianočnom. A ak navyše v tej krajine žilo niekoľko pokolení vašich predkov, tak môžete zostúpiť do svojho vnútra veľmi hlboko. Okrem spomienok vám pri tejto ceste môžu robiť najlepšieho sprievodcu legendy, mýty a povesti z vášho rodného kraja.

Na túru proti prúdu času, do minulosti, do krajiny detstva sa pred rokom vybral redaktor Marián Grebáč v relácii Genius loci - Vahanov vrch. Šiel po vlastných stopách i po stopách svojich predkov podľa literatúry, podľa legiend, mýtov a povestí z hornej Oravy. Na tú cestu do minulosti vzal so sebou aj syna, aby mu ukázal cestu, po ktorej sa oddá ísť do budúcnosti.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame