Emil Benčík: Lietať spolu s vtákmi

Emil Benčík: Lietať spolu s vtákmi

V týchto dňoch oslávia narodeniny dvaja muži, ktorých spája okrem výraznej pracovitosti a tvorivého nadania aj jedno umelecko-dokumentárne pásmo. Emil Benčík, ktorý sa v plnom zdraví dožíva 84 rokov, je autorom fíčra Lietať spolu s vtákmi (1998) o ornitológovi Miroslavovi Sanigovi, ktorý v ten istý deň oslávi 53. narodeniny. Emila Benčíka, laureáta ceny Vojtecha Zamarovského za rozhlasovú tvorbu, sme už v našich reláciách predstavili.

Ornitológ a spisovateľ Miroslav Saniga býva vo Vyšnej Revúci v dome č. 754. Vo svojom dvore vybudoval Rozprávkový vtáčí raj. V knihe Symfónia prírody o tomto svojom diele píše:

„Avesárium, Sýkorkárium alebo Vtáčikárium sú moje skrátené pomenovania pre Rozprávkový vtáčí raj, ktorý som si v ranom detstve naprojektoval a v dospelosti vybudoval v záhrade rodičovského domu v Liptovských Revúcach. Pozostáva zo šesťdesiatich vtáčích búdok na hniezdenie a nocovanie a dvadsiatich bilbordov s fotografickými a kreslenými podobizňami operencov."

Pri príležitosti 170. výročia narodenia Svetozára Hurbana Vajanského uvádzame pásmo o tomto spisovateľovi, literárnom vedcovi a politikovi pod názvom Krídla. Autorom relácie z cyklu Odkazy z roku 1997 bol Pavol Hudík. Účinkovali: Darina Vašíčková, Vladimír Minarovič a Jozef Šimonovič.

Vajanského básnická tvorba posunula vývin slovenskej poézie dopredu. Písal tiež rozprávky, novely, črty i romány zo všetkých spoločenských vrstiev vtedajšieho slovenského života. Zážitky z ciest po Európe spracoval v pútavých cestopisoch. Kvôli svojim protestne a polemicky ladeným článkom sa často dostával do sporu s uhorskou mocou a jej servilnou justíciou, ktorá ho viackrát poslala do väzenia. Vo svojom denníku Zápisky z väzenia si v roku 1883 zapísal:

„Som teda väzeň. Že vraj väzeň? Ba, strela jasná, bratia moji milí Maďari, maďaróni, málokto z vás je taký slobodný ako ja teraz. Mňa len vlastné hriechy a chyby môžu sputnať a uväzniť, ale nie vaše hlúpe, zožltnuté, sanitrou oblezené múry segedínske. Mňa môže pozbaviť slobody iba vlastná nepotrebnosť, darebáctvo zlých ľudí, dusenie ducha, intrigy, závisť, neverné šafárstvo, ale nie vaše mreže, vaša kolosálna brána. Ja som slobodný ako orol a letím ponad vaše švindlerské paláce vozvyš, že vaše paprikou zalepené oko za mnou nestačí."

V Galérii slávnych, ktorú autorsky pripravil Jozef Leikert, si pripomenieme 117. výročie narodenia významnej herečky Hany Meličkovej. Vyše päťdesiat rokov bola členkou činohry SND a stvárnila takmer 300 postáv. V rozhlase účinkovala od jeho vzniku, hrala vo filme a televízii. Známy bol jej vzťah k mladým umelcom:

„Nevychovávajme a neveďme mladých ľudí, ktorí sú iba na začiatku svojej divadelnej dráhy, lživými motúzikmi popod nos. Bude osožnejšie, ak hneď od začiatku počujú slová nepríjemnej pravdy. Veľký talent vyrastie aj tak. Ja som celý život o sebe pochybovala, modlila sa od strachu a trémy, ale vždy som mala radosť. Umenie bol môj život."

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame