Cesta k šťastiu - príbeh pána Pavla

Cesta k šťastiu - príbeh pána Pavla

Konzumácia alkoholu sa u nás odjakživa toleruje. Slovensko má historicky problém s alkoholizmom. Neposlúži nám to na ospravedlnenie, ale pre zaujímavosť uvedieme, že alkohol sprevádza ľudstvo od počiatku jeho známej histórie.

Hneď po jeho objavení sa začal aj boj proti nemu. V starovekej Číne bol za opilstvo trest smrti. Konfucius a Budha v 6. storočí pred naším letopočtom pitie kategoricky zakazovali. V starej Indii boli za opilstvo kruté tresty, pijanov nútili piť vriacu tekutinu, vypaľovali im na čelo biľag. V starom Egypte stáli pred hostincami na výstrahu kostry. V Sparte „vystavovali" opilcov ako odstrašujúci príklad. Mohamed stanovil telesné tresty za pitie. Do konca 18. storočia existovali v jednotlivých štátoch rôzne fyzické tresty za opilstvo. Nepomohla prohibícia v Amerike, ani v Rusku.

Napriek všetkým týmto opatreniam a výstrahám modernej medicíny tento problém pretrváva dodnes. Majster alkohol víťazí. Poraziť ho, je ťažké. Rozhlasové pásmo Sylvie Hoffmannovej Cesta k šťastiu - príbeh pána Pavla (2014) rozpráva skutočný príbeh otca rodiny z Dolného Kubína, ktorý sa vymanil zo závislosti od alkoholu.

Orest Dubay patril medzi najvýznamnejších slovenských grafikov a maliarov 20. storočia. Pôsobil ako pedagóg a rektor na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Na výtvarnej scéne sa objavil koncom 40. rokov. Vystavoval doma aj v zahraničí. Jeho grafické listy oslovujú nestrojenou jednoduchosťou a lyrikou. Odrážajú všedné i sviatočné dni obyčajných ľudí.

V roku 1977 mu bol udelený titul národného umelca. V roku 1989 daroval rozsiahly súbor svojich diel Vlastivednému múzeu v Humennom. A v tom istom roku sme vysielali umelecko-dokumentárne pásmo Jozefa Šajgala o živote a diele Oresta Dubaya Básnik hmoty a tvaru.

Spisovateľ a náš bývalý kolega Peter Holka oslavuje v týchto dňoch 67. narodeniny. O svojom vzťahu k rozhlasu porozprával v relácii Ja a rádio (2003) dramaturgovi banskobystrického rozhlasového štúdia Štefanovi Šmihlovi.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame