Zlaté križovatky - Košice v dobe Gabriela Betlena

Zlaté križovatky - Košice v dobe Gabriela Betlena

Košické rozhlasové štúdio oslávilo v tomto roku 90. výročie začiatku rozhlasového vysielania. Do rozhlasovej histórie sa zapísalo mnohými prvenstvami: od vysielania prvej rozhlasovej hry až po založenie národnostného vysielania. Z bohatého archívu vyberáme rozhlasové pásmo Alexandra a Oľgy Balegovcov Košice v dobe Gabriela Betlena (2000) z cyklu Zlaté križovatky.

V roku 1618 bol cisár Ferdinand II. zamestnaný českým protihabsburgským povstaním. Gabrielovi Betlenovi sa podarilo postaviť 18 tisícové vojsko, s ktorým v auguste 1619 vtrhol do Kráľovského Uhorska a v septembri obsadil Košice. Tu ho podporili oddiely sympatizujúcej šľachty a vyhlásili ho za „správcu" Kráľovského Uhorska a ochrancu protestantov. Zakrátko dobyl celé Slovensko.

Historici vykresľujú Betlena rôzne. Maďarskí v ňom vidia osvietenského absolutistického vládcu, ktorý rozvíjal hospodárstvo Sedmohradska, no nemeckí a slovenskí historici ho považujú skôr za krutého drancovateľa. Faktom je, že väčšina bojov počas Bethlenovych výprav sa odohrala na území dnešného Slovenska a spôsobila veľké škody. Bol však určite jednou z najpozoruhodnejších osobností 17. storočia. O tom, aké boli Košice v tých časoch, sa dozviete v relácii, v ktorej účinkujú Hana Makovická a Peter Himič.

Od narodenia maliara Petra Michala Bohúňa uplynie 195 rokov. Maľoval portréty mešťanov a národovcov, ktoré sú vystavené vo väčšine slovenských galérií, v Prahe a iných mestách Európy. Vytvoril cykly krojovaných Slovákov, venoval sa litografii aj fotografovaniu. Patril k aktívnym štúrovcom a počas perzekúcie v časoch prudkého maďarizačného útlaku sa uchýlil do poľského mesta Bialsko-Biala. Tu vo veku 57 rokov, rodák z oravskej Veličnej, zomrel. Viac sa o jeho živote a diele dozviete v pásme Jozefa Šajgala z cyklu Podobizne (1994).

V týchto dňoch oslávi 80. narodeniny výrazná osobnosť slovenskej výtvarnej scény, akademická maliarka Běla Kolčáková. Narodila sa v Prahe, kde študovala na Akadémii výtvarných umení. Tu sa zoznámila s budúcim manželom, akademickým maliarom Ignácom Kolčákom, rodákom z hornooravského Sihelného a presťahovala sa do Dolného Kubína. Od roku 1978 žije a tvorí v Bratislave.

Popri maliarskej tvorbe sa venovala ilustrácii, koláži a výrazným spôsobom zasiahla aj do textilnej tvorby. Ako povedala sama autorka: „Obraz musí v sebe ukrývať tajomstvo minulosti aj budúcnosti. Provokuje k otázkam, na ktoré si každý sám hľadá odpoveď. S dobrým obrazom sa dá viesť dialóg celý život." Pred štyrmi rokmi bola hosťom redaktorky Beáty Repíkovej v cykle Hosť Rádia Regina.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto:wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame