Rozpamätávanie - Rudolf Brtáň

Rozpamätávanie - Rudolf Brtáň

V týchto dňoch si pripomíname 110. výročie narodenia literárneho historika, kritika a prekladateľa Rudolfa Brtáňa. V relácii Rozpamätávanie si spomína na svoj literárny život a na svoj vzťah k poézii. Ako ho ovplyvnili osobnosti ako Ivan Krasko, František Hečko, Andrej Plávka, Štefan Krčméry, Emil Boleslav Lukáč, Ján Smrek, Terézia Vansová, Ľudmila Podjavorinská, Máša Haľamová a Mária Rázusová-Martáková. Spomína, ako sa predtým spisovatelia stretávali, na ich vzájomné vzťahy, na jednotu, ktorá im dnes chýba. Zdôrazňuje, že by nemali dbať na politiku a mali by sa vyhýbať nenávisti. Program pripravila Eva Reiselová v marci 1995.

Významné životné jubileum (80 rokov) oslavuje rozhlasová režisérka a textárka piesní Viola Muránska. Piešťanská rodáčka, po skončení VŠMU v Bratislave, pôsobila krátko v Krajovom divadle v Trnave a potom ako režisérka v Slovenskom rozhlase. Režírovala rozhlasové hry, humoristické pásma a verejné nahrávky zábavných programov. Na svoju prácu v rozhlase si zaspomínala v pásme Emila Benčíka Takí sú rozhlasáci (2009).

V rámci publicistického bloku si na Rádiu Pyramída môžete vypočuť aj reláciu Hory vo mne (cena Litfondu 2016) o horskom záchranárovi a horolezcovi Eduardovi „Kuro" Liptákovi (viac sa dočítate v rubrike Tip na týždeň).

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Vladimír Benko, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame