Zvony nad krajinou - Šumiac

Zvony nad krajinou - Šumiac

Pri príležitosti 60. výročia začiatku pravidelného rozhlasového vysielania z Banskej Bystrice pokračujeme výberom toho najlepšieho, čo sa ukrýva v bohatom rozhlasovom archíve. Marcela Čížová vybrala rozhlasové pásmo Zvony nad krajinou - Šumiac (2009).

Na wikipédii sa toho o Šumiaci veľa nedozviete, na oficiálnej stránke obce viaceré informácie ešte len pripravujú, napríklad o miestnych tradíciách a slovníček šumiackého nárečia. V kapitolke „História" sa dozviete, že "Obec sa zapísala do slávnej histórie SNP, za čo jej bolo udelené vysoké vyznamenanie..." Najobsažnejšie a najzaujímavejšie informácie o histórii i súčasnosti tejto rázovitej horehronskej obce nájdete v relácii Kataríny Gogolovej a Jany Grajciarovej Zvony nad krajinou - Šumiac.

V týchto dňoch si pripomíname 113. výročie narodenia univerzitného profesora, jazykovedca, slavistu Jána Stanislava. Položil základy historického výskumu slovenčiny. Ako vynikajúci znalec dejín slovenského jazyka svojimi prácami vybudoval materiálny základ pre ďalší historický výskum slovenčiny vo vzťahu k slovanským jazykom. Vo vedecko-výskumnej oblasti sa venoval dialektológii, staroslovienčine, výskumu jazykových a kultúrnych pomerov na Veľkej Morave. Viac sa o profesorovi Jánovi Stanislavovi dozviete v cykle Galéria slávy (2010). Autorsky pripravil Jozef Leikert, číta Jozef Šimonovič.

V publicistickom bloku si môžete tiež vypočuť fíčer Emila Benčíka o významnom slovenskom maliarovi a grafikovi Kolomanovi Sokolovi Vyletel Sokol vysoko (viac sa dočítate v rubrike Tip na týždeň).

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Jozef Ďurník, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame