Srdcom na skle maľované - Karol L. Zachar

Srdcom na skle maľované - Karol L. Zachar

V týchto dňoch si pripomíname sté výročie narodenia herca, režiséra, pedagóga, scénického a kostýmového výtvarníka Karola L. Zachara. Od roku 1938 bol členom SND. Na doskách našej prvej scény pôsobil ako herec a od roku 1956 aj ako režisér. Režíroval množstvo inscenácií, ale do pamätí divákov sa nezabudnuteľne zapísal réžiou muzikálu Na skle maľované.

Keď sa ho pýtali, čím si vysvetľuje nesmiernu popularitu muzikálu, povedal: „Na hre Na skle maľované ma teší to, že jestvujú tu akési vlny dorozumenia medzi hercom a divákom. Herci ich vysielajú a diváci okamžite prijímajú. Možno je to tým, že herci majú na javisku priestor. Keď príde vášeň, má ona svoje miesto. Keď príde láska, či žiaľ, majú svoj priestor. Nič im nezavadzia. Nič neruší slová, spev a tanec."

Karol L. Zachar pôsobil na VŠMU od roku 1959 ako docent a od roku 1969 ako profesor. V roku 1978 mu bol udelený titul národný umelec. Zomrel 17.12.2003 v Bratislave. Život a tvorbu tohto vynikajúceho umelca si pripomenieme umelecko-dokumentárnym pásmom Emila Benčíka Srdcom na skle maľované. Autor v roku 2001 oslovil majstra Zachara, jeho pani manželku a dcéru.

V roku 1996, keď mal zakladateľ slovenskej národnej kinematografie Jaroslav Siakeľ úctyhodných 100 rokov, nahrala redaktorka Adela Štrpková rozhovor s filmovým historikom Damiánom Vizárom, ktorý približuje význam nášho prvého filmového režiséra a prvého slovenského filmu.

V novembri 1920 založili americkí Slováci v Chicagu spoločnosť Tatra Film Corporation s úmyslom nakrúcať filmy v starej vlasti. Nakrúcaním filmu o Jurajovi Jánošíkovi poverili bratov Siakeľovcov. Daniel sa postavil za kameru a Jaroslav film režíroval. Nakrúcať začali začiatkom leta 1921 v rodnej Blatnici. Náklady na realizáciu filmu dosiahli 14500 dolárov. Premiéra bola 25. novembra 1921 v Prahe, 1. decembra v Chicagu a 3. januára 1922 v Žiline. Tržby v Československu dosiahli skoro 19 miliónov korún. 50 rokov sme tento film považovali za nenávratne stratený, až ho vo svojej garáži objavil jeho pôvodný producent Ján Závodný, ktorý značne poškodenú "americkú" kópiu venoval Slovenskému filmovému ústavu.

Pri príležitosti 25. výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky si na Rádiu Pyramída môžete vypočuť besedu 20 rokoch samostatného Slovenska z rozhlasového cyklu Slovenská cesta k samostatnosti (viac v rubrike Tip na týždeň).

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Magda Borodáčová, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame