Keď bolí detská duša - fíčer o psychických poruchách detí

Keď bolí detská duša - fíčer o psychických poruchách detí

Gabriela Horečná pracuje v Slovenskom rozhlase od roku 1985. Bola redaktorkou vzdelávacích relácií, pripravovala rodinný magazín Pozvete nás ďalej? a určitý čas pôsobila ako vedúca redaktorka kultúrnej publicistiky. Jej umelecko-publicistická tvorba bola ocenená niekoľkými novinárskymi cenami, výročnými cenami Literárneho fondu, cenou Prix Bohemia Radio a v roku 2016 získala Cenu Literárneho fondu za celoživotné dielo.

Vo svojich fíčroch sa zameriava najmä na problematiku násilia v rodinách, drogovú závislosť, kriminalitu a na osudy ťažko skúšaných ľudí. V rozhlasovom archíve sa pod jej menom nachádza 640 relácií. Z tohto úctyhodného množstva sme vybrali fíčer o psychických poruchách detí Keď bolí detská duša (2012). Účinkujú: Eva Matejková a Marián Slovák.

Pred 100. rokmi, 30. mája 1918, v americkom Pittsburghu podpísali zástupcovia Slovenskej ligy v Amerike, Českého národného združenia a Zväzu českých katolíkov s budúcim československým prezidentom Tomášom Garykom Masarykom Pittsburskú dohodu - dokument o súhlase s politickým programom spojenia Čechov a Slovákov v spoločnom štáte. Slovensko malo mať vlastnú administratívu a snem.

Zásady Pittsburskej dohody týkajúce sa Slovenska Masaryk a pražskí centralisti nikdy nenaplnili. Po roku 1919 sa stala predmetom vnútropolitického zápasu o autonómiu Slovenska. Nedodržanie niektorých bodov Pittsburskej dohody zo strany Prahy bolo predmetom nezhôd medzi Čechmi a Slovákmi počas celej existencie republiky a nakoniec prispelo k jej zániku.

Viac sa o Pittsburskej dohode i povojnovom usporiadaní Európy po 1. svetovej vojne dozviete v pásme Jána Bábika z cyklu Dúchanie do pahrieb (2000). V réžii Hany Hajdovej účinkujú: Peter Himič, Beáta Drotárová, Peter Vilhan a Ivan Krúpa.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame