Skicár - astrofyzik Igor Kapišinský

Skicár - astrofyzik Igor Kapišinský

Významný slovenský astrofyzik Igor Kapišinský u nás položil základy tzv. laboratórnej astrofyziky, ktorá dokázala lepšie analyzovať chemické a fyzikálno-optické vlastností kozmických mikročastíc. Spolupracoval s americkou NASA a bol tiež výborný populizátor vedy. Veľa úsilia venoval boju proti šarlatánstvu a pavedám rôzneho druhu, ako aj kritike pseudonáboženských a fundamentalistických učení a teórií.

Bol spoluzakladateľom Spoločnosti pre podporovanie kritického myslenia. Spolu s manželkou sa intenzívne venoval prekladom z angličtiny, najmä fyzika Stephena Hawkinga, za čo získal dve ceny Literárneho fondu. Nedožité 71. narodeniny Igora Kapišinského si pripomenieme reláciou Ivice Ruttkayovej z cyklu Skicár (2005).

V júni oslavuje narodeniny dramaturgička, scenáristka a prekladateľka Miroslava Čibenková. Pôsobila v trnavskom Divadle pre deti a mládež a už viac ako dvadsať rokov spolupracuje s Radošinským naivným divadlom. Učí na VŠMU v Bratislave, vedie trnavský divadelný ochotnícky súbor Na strnisku a prekladá z angličtiny. Na svoje začiatky spomína takto:

Ja som do Trnavy išla cez Prahu, Londýn a Bratislavu. Keď sme končili školu, prizvali nás celý ročník, v ktorom boli Juraj Nvota, Jozef Vajda, Zdena Studenková či Štefan Kožka. Okrem Zdeny a Jožka sme išli všetci do Trnavy. Úspešný bol aj ročník, ktorý prišiel do divadla pred nami - Blaho Uhlár, Marián Zednikovič, Vladimír Jedľovský, Zuzana Kronerová. Možno aj preto tu v Trnave vznikla taká silná generácia. Bolo to postavené na autorskom divadle. A tak vzniklo obdobie, ktoré sa nazýva zlaté roky trnavského divadla. Dodnes som prekvapená, koľko ľudí na túto éru spomína."

Minulý rok vyspovedal Miroslavu Čibenkovú Boris Filan vo svojej Pálenici.

V týchto dňoch si pripomíname nedožité 85. narodeniny Ivana Gálfyho - legendy nášho horolezectva a horského záchranárstva. Horolezec Zoltán Demján o ňom povedal:

Keď si spomeniem na Ivana, prvé čo mi napadne, je jeho úžasný prínos československému a slovenskému himalájizmu. Bez neho by sme v 80. rokoch určite nepatrili medzi troch najvýznamnejších hráčov v Himalájach. Ivan mal neuveriteľný cit na výber tých správnych cieľov. Jeho projekt vyliezť prvovýstup v južnej hradbe Lhotse bol Messnerom označovaný za problém roku 2000 a Ivan sa do toho pustil v roku 1984! Všetky jeho projekty mali veľmi vysokú športovú hodnotu. Určite nepatril medzi ľudí, ktorí idú na istotu, za čo si ho veľmi vážim."

Pripomeňme si túto významnú osobnosť pásmom Miroslava Talavaška z cyklu Profily (2004).

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: WIKIMEDIA/CC]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame