Chcete sa pozhovárať - Martin Huba (1999)

Chcete sa pozhovárať - Martin Huba (1999)

V týchto dňoch oslavuje 75. narodeniny herec, režisér a vysokoškolský pedagóg Martin Huba. Pre svoju štíhlu postavu, ušľachtilý zjav, jemné správanie, ale najmä pre trvalú spoluprácu na kvalitných projektoch si vyslúžil výstižnú prezývku - aristokrat divadla.

Stvárnil vyše 150 postáv. Do bratislavského SND sa dostal cez Košice, kde začínal po skončení VŠMU v roku 1964. Časom vystúpil z tieňa svojho otca, herca Mikuláša Hubu, a vyslúžil si uznanie: DOSKY, Cena Thálie, Cena Alfréda Radoka, cena Hercova misia, Kachlička na Chodníku slávy pred Mestským divadlom POH v Bratislave. Redaktorka Mária Opoldusová si ho v roku 1999 pozvala do relácie Chcete sa pozhovárať.

Od narodenia Milana Rastislava Štefánika uplynulo 138 rokov. Bol politikom, astronómom, vojenským letcom a národovcom. Ako diplomat sa stretol s ruským cárom Mikulášom II., rumunským kráľom Ferdinandom, talianskou kráľovnou Margaretou, prijal ho japonský cisár, aj pápež Benedikt XV., premiéri a prezidenti mnohých štátov.

Jeho vedecké práce sú napísané vo francúzštine. Zaujímal sa o výtvarné umenie, numizmatiku, hudbu, fotografiu a iluzionizmus. Rád hral šach, tancoval, varil. Bol mužom činu. Dvakrát precestoval okolo sveta. Ako prvý Slovák vystúpil na Mont Blanc. Má 120 sôch, na Slovensku asi 80 a vo svete v 15 štátoch asi 30. Viac sa o tejto významnej osobnosti našich dejín dozviete v relácii Jozefa Leikerta Galéria slávnych (2010).

Pred 225 rokmi, 29. júla, sa narodil básnik, politik, jazykovedec, národný buditeľ, zástanca slovanskej vzájomnosti Ján Kollár. Bol najvýznamnejším teoretikom slovenského národného obrodenia. Paradox jeho filozofie je v tom, že hoci Slovákov pokladá jazykovo i geograficky za centrum Slovanstva a venoval sa osloboditeľskému úsiliu, je proti osamostatneniu Slovákov. Pásmo o živote a diele Jána Kollára pripravil v roku 1994 spisovateľ Rudolf Čižmárik.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Radovan Stoklasa, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame