Oleg Pastier: Boli biele Vianoce, padal čierny sneh

Oleg Pastier: Boli biele Vianoce, padal čierny sneh

Sentimentálne Vianoce je názov jednej básne od Miroslava Válka. Končí sa veršom "Boli biele Vianoce, padal čierny sneh." Predstava Vianoc sa spája s bielobou snehu symbolizujúcou pokoj a čistotu. Vianoce však majú aj svoju odvrátenú tvár. Válkovu verziu Vianoc nemožno považovať za pokojnú, šťastnú a už vôbec nie za sentimentálnu. Samotný názov je poznačený istou dávkou sarkazmu. Spája sa so živočíšnou dravosťou a násilím, ktoré o to viac kontrastuje s vianočnými motívmi a slávnostnou náboženskou atmosférou.

Nie náhodou nazval Oleg Pastier svoj fíčer o politických väzňoch, ktorí prežívali nesviatočné sviatky, podľa posledného verša Válkovej básne Boli biele Vianoce, padal čierny sneh (2008). Prostredníctvom výpovedí spisovateľov, básnikov a politických väzňov sa vraciame do minulosti, keď vládol totalitný režim. V relácii z cyklu Rodinné striebro účinkujú: Marek Suchitra, Vladimír Minarovič, Boris Farkaš, Marián Slovák, Ladislav Konrád, Veronika Šikulová, Alena Horňáková.

V decembri 1943 podpísali v byte na Gajovej ulici v Bratislave zástupcovia občianskeho protifašistického odboja Jozef Lettrich, Ján Ursíny a domáci pán Matej Josko s členmi Piateho ilegálneho vedenia KSS Karolom Šmidkem, Gustávom Husákom a Ladislavom Novomeským Vianočnú dohodu o boji proti ľudáckemu režimu, ktorý vyvrcholil Slovenským národným povstaním. Neskôr sa pridali sociálny demokrat Ivan Horváth a národohospodár Peter Zaťko.

Desať rokov po podpísaní Vianočnej dohody Lettrich a Josko emigrovali. Ursíny si odpykával vo väzení päťročný trest. Husák, Novomeský a Horváth už tri roky čakali vo väzbe na súd (v apríli 1954 ich odsúdil na dlhoročné tresty). Zaťko bol v rámci Akcie B vysťahovaný z Bratislavy a roku 1958 ho súd poslal do väzenia. Šmidkeho zachránila pred perzekúciou predčasná smrť. O povojnových osudoch signatárov Vianočnej dohody, ale aj o ďalších odbojových pracovníkoch a organizátoroch SNP rozpráva dokumentárne pásmo Jána Bábika Zradení povstalci - Vianočná dohoda (2014).

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame