Pálenica Borisa Filana s Ľudovítom Didim

Pálenica Borisa Filana s Ľudovítom Didim

Ľudovít Didi debutoval v naozaj zrelom veku, ako 73 ročný, románom Príbehy svätené vetrom. Je pokladaný za autora prvého slovenského rómskeho románu. Ondrej Sliacky o jeho debute napísal:

„Prvý autentický rómsky román v slovenskej literatúre nie je len atraktívnou výpoveďou o pudovej existencii jednej rómskej rodiny, nie je len rozprávaním o jedle a pití, je to román o cigánskom plači. Predovšetkým je to však umelecké médium, prostredníctvom ktorého jeho autor vypovedá o cigánskej duši."


Tvorba Ľudovíta Didiho zaujala aj Borisa Filana, ktorý si ho v roku 2007 pozval do svojej Pálenice. Ľudovíta Didiho pri nahrávaní sprevádzala manželka, vedma, ktorá majsterke zvuku Alene Duchoňovej prečítala z ruky, ako sa s ňou osud nepríjemne zahral a vyveštila jej, že to už odteraz bude lepšie. Aký podiel mala pani Didiová na zrode spisovateľa Didiho, povedal pán Ľudovít sám:

„Manželka ma nahovorila, aby som začal písať. Sledovala tým dve veci - aby som nebol nervózny a aby som sa dačím zapodieval, zabával. Do písania som sa pustil roku 2001, knižku som dokončil za tri roky. Niektoré príbehy som nosil už v hlave tak, ako som ich napísal, s inými som sa veru natrápil, kým sa mi podarilo vyjadriť presne to, čo som chcel v nich zachytiť."

Ľudovít Didi žil a tvoril vo Vrábľoch, kde 15. septembra 2013 zomrel. Pálenica z apríla 2007 mala taký ohlas, že poslucháči si žiadali jej pokračovanie. A tak už v júni sme vysielali pokračovanie rozhovoru s úspešným rómskym spisovateľom.

                                            ---------------

Prírodovedec, ornitológ, ekológ, popularizátor vedy a spisovateľ Miroslav Saniga napísal vyše 70 kníh o prírode. Ide o populárno-vedecké publikácie pre dospelých, ale aj knižky pre deti a mládež. O svojom vzťahu k prírode hovorí:

Príroda, obzvlášť tá naša slovenská, je krásna v ktorúkoľvek dennú či ročnú dobu. Pre mňa je Slovensko jedna čarokrásna Záhrada Eden a môj rodný kraj pod majestátnym Čiernym kameňom je jej epicentrom. V zátišiach tohto pozemského raja sa cítim šťastný a v homeostáze s pozemským časopriestorom. Mám rád nielen ľahké niekoľkokilometrové prechádzky po vychodených chodníčkoch za slnečného svitu, lež aj strastiplné, úmorné nočné „blúdenie" odľahlými zátišiami, kedy si nedovidím ani na špičku nosa... Pre mňa, ktorý sa kamaráti nielen so slniečkom, ale aj s mesiačikom, je to vždy a za každého počasia rozprávkové putovanie v sprievode verných kamarátov - rysa, vlka, kuvička, pôtika, výra, lelka, hlucháňa, murárika..."

Na túru po čarokrásnej záhrade Eden sa s Miroslavom Sanigom, ktorý 20. januára oslávi 55. narodeniny, vybral redaktor Marián Grebáč. Toto putovanie zaznamenal na rozhlasový mikrofón a odvysielal koncom roka 2017 v cykle Genius loci - túry podľa literatúry.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: humanisti.sk]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame