Chvenie - pásmo o povstaleckom básnikovi Borisovi Kocúrovi

Chvenie - pásmo o povstaleckom básnikovi Borisovi Kocúrovi

Novinár, publicista a prekladateľ Ján Kamenistý je autorom fíčrov o povstaleckých básnikoch Marcelovi Herzovi a Borisovi Kocúrovi. Obaja mladí, nádejní, odhodlaní bojovať za svoje ideály až za tú najvyššiu cenu - za cenu života.

Rušný august 1944 privolal celú herzovskú rodinu do povstaleckých radov. Otec pracoval na partizánskom veliteľstve, matka v tamojšej kuchyni, Marcel s mladším bratom Norbertom sa prihlásili do 5. partizánskeho oddielu v Kremnici. Jeho otec padol a brata zajali a popravili. Vo väznici gestapa v Kremnici píše Marcel svoju poslednú báseň November. Onedlho ho popravia.

Druhým mladým a nádejným básnikom bol Boris Kocúr. Narodil sa 21. júna 1924 v Malom Lipníku pri Starej Ľubovni v rodine príslušníka pohraničnej stráže. Študoval na Vysokej škole technickej v Bratislave. Hneď na začiatku Slovenského národného povstania sa pridal k partizánom a aktívne sa zapojil do bojov. Od novembra 1944 bol nezvestný. Podľa niektorých správ ho údajne v Brezne zajali Nemci. Stihol vydať len jedinú zbierku poézie Chvenie nad rukami. V umelecko-dokumentárnom pásme Chvenie (1982) účinkujú: Gustáv Valach, Dušan Jamrich, Alfréd Swan a Gustáv Legéň.

                                               ---------

25. januára si pripomenieme 125. výročie narodenia významného maliara, spisovateľa a pedagóga Janka Alexyho. Maľoval slovenskú prírodu, dedinu, ale aj mestské zákutia, prostredie kaviarní, portréty, historické alebo legendárne postavy a udalosti. Zaslúžil sa o rekonštrukciu mnohých kultúrnych pamiatok (Bratislavský, Trenčiansky a Spišský hrad). Životopisné pásmo v roku 1994 napísal dramatik Jozef Šajgal. Účinkujú: Ján Gallovič, Vladimír Minarovič, Darina Vašíčková, Ján Valentík, Erika Bauerová, Igor Čilík a Július Paluš.

                                                ---------

Herečka Hana Meličková (1900-1978) bola spoluzakladateľkou slovenského profesionálneho divadla. Na javisku Slovenského národného divadla prvýkrát vystúpila ako 26-ročná. Kritici o nej písali ako o prvej modernej tragédke v našich divadelných dejinách. Na javisku zotrvala vyše 50 rokov a stvárnila takmer 300 postáv. Profil do cyklu Galéria slávnych (2010) pripravil Jozef Leikert.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame