Nesplnené sľuby - pásmo o Jozefovi Murgašovi (1982)

Nesplnené sľuby - pásmo o Jozefovi Murgašovi (1982)

V týchto dňoch si pripomíname 155. výročie narodenia vynálezcu, priekopníka bezdrôtovej telekomunikácie Jozefa Murgaša. Pravdepodobne ako prvý na svete uskutočnil rádiový prenos hovoreného slova. Svojimi patentmi si získal uznanie celého sveta. Výrazne sa podieľal aj na vytvorení Československa. Pomocou svojich kontaktov pripravil pôdu pre rokovania na podporu vzniku Československej republiky, ktorá mala vzniknúť na základe Pittsburgskej dohody. Murgaš bol jedným z jej signatárov. Medzi americkými Slovákmi zorganizoval zbierku, ktorej výťažok - milión dolárov - slúžil ako základný valutový fond novovzniknutého štátu.

Na Slovensko sa vrátil v roku 1920. Chcel sa tu usadiť natrvalo, vyučovať elektrotechniku na niektorej škole, ale úrady mu to neumožnili, vraj na to nemal kvalifikáciu. Nuž u nás viac, než inde na svete platí, že doma nie si nikdy prorokom. Murgaš sa teda vrátil naspäť do USA. Vzhľadom na užitočnosť jeho vynálezov ho vláda Spojených štátov amerických pozývala často na konzultácie do vládnej lodenice vojenských námorných síl v Brooklyne, kde sa rokovalo o veľmi dôležitých záležitostiach z oblasti bezdrôtovej telegrafie. Rozhlasové pásmo o Jozefovi Murgašovi Nesplnené sľuby (1982) autorsky pripravil Jozef Repka. V réžii Mileny Vdovjákovej účinkujú: Jozef Šimonovič, Ján Mistrík, Alfréd Swan a Anton Korenči.

                                           ---------

V publicistickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť Pálenicu Borisa Filana, ktorý v roku 2001 vyspovedal horolezca, cestovateľa a polárnika Petra Valušiaka. 12. februára si pripomenieme nedožité 85. narodeniny horolezca Jozefa Psotku, ktorého profil do cyklu Galéria slávnych (2010) pripravil Jozef Leikert. A 16. februára by sa dožil 83 rokov herec Leopold Haverl. Reláciu Sólo pre Leopolda Haverla pripravil v roku 2006 Emil Benčík.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: vedanadosah.cvtisr.sk]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame