V sieni slávy - pásmo o významnom politikovi Štefanovi Osuskom

V sieni slávy - pásmo o významnom politikovi Štefanovi Osuskom

Na Rádiu Pyramída si pripomenieme 130. výročie narodenia významného slovenského politika Štefana Osuského, ktorý sa narodil 31. marca 1889 v Brezovej pod Bradlom a zomrel 27. septembra 1973 v Herndone v Spojených štátoch. Bol jedným z vedúcich predstaviteľov a spolutvorcov československej zahraničnej politiky.

Ako zástupcu Slovenskej ligy v Amerike ho v roku 1916 vyslali za Masarykom do Londýna. V Paríži nadviazal spoluprácu s Edvardom Benešom a Milanom Rastislavom Štefánikom, s ktorým potom v roku 1918 zastupoval slovenský národ na Kongrese utlačovaných národov v Ríme. Zaslúžil sa o vznik Československej národnej rady a viedol pobočku Československej tlačovej kancelárie v Ženeve. Ako generálny tajomník československej delegácie v roku 1920 podpísal Trianonskú mierovú zmluvu. Pracoval ako veľvyslanec v Paríži. Po Mníchovskej dohode a rozbití Československa v marci 1939 sa začali zhoršovať jeho vťahy s Edvardom Benešom a v roku 1942 sa stiahol z politického života.

Život Osuského bol úzko spojený s novodobými dejinami Slovákov i Čechov. Napriek tomu jeho meno po roku 1945 zmizlo z učebníc a čiastočne aj zo slovníkov. To sa pokúsil napraviť v roku 1995 redaktor Peter Turčík v pásme Štefan Osuský - V sieni slávy. Rad Bieleho dvojkríža II. triedy in memoriam za celoživotnú prácu v oblasti diplomacie mu udelili až v roku 2001.

                                          ---------

V publicistickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť v cykle Galéria slávy profil polyhistora a encyklopedistu Mateja Bela a životopisné pásmo o evanjelickom farárovi a tvorcovi piesní a modlitieb Jurajovi Tnanovskom, ktoré autorka Daniela Medzihradská Faklová nazvala Darca milosti (1982).

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Magda Borodáčová, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame