Herci na koberci - Ľubo Roman (2001)

Herci na koberci - Ľubo Roman (2001)

Herec, podnikateľ a politik Ľubo Roman oslávi 12. apríla svoje 75. narodeniny. Dalo by sa povedať, že Romanov život by mohol poslúžiť ako námet na zaujímavý román. Vyrastal ako sirota a už od raného detstva sa o seba musel sám postarať. Talentované dieťa sa uchytilo v rozhlase. Vyštuduje Divadelnú fakultu VŠMU v Bratislave a jeho domovskou scénou sa stane Nová scéna. Tam spraví priam zázračnú kariéru: postupne sa prepracuje od vedľajších chlapčenských úloh až na post riaditeľa. Hoci sa toto núka ako hollywoodsky happy end, úspech dovedie mladého muža ešte ďalej - cez poslaneckú stoličku až do kresla ministra kultúry.

Napriek vrcholovým funkciám zostáva Ľubo Roman skromný a ľudský. Pomáha invalidným hercom, deťom z detských domovov, študentom VŠMU. Do relácie Herci na koberci si ho v roku 2001 pozval redaktor Marián Grebáč.

                                                     ---------

V publicistickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete v cykle Kultúrne osobnosti rozhlasového archívu (2004) vypočuť profil spisovateľa a nášho bývalého rozhlasového kolegu Jána Pataráka, ktorý nás navždy opustil 14. marca. Úryvok z vlastného životopisu evanjelického kňaza a spisovateľa Samuela Hruškoviča (1694 -1748) prečíta Marián Grebáč. A rozhlasový portrét geológa a národovca Dionýza Štúra pre cyklus Galéria slávnych (2010) autorsky pripravil Jozef Leikert.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Štefan Puškáš TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame