Osudové lietadlo - ako vznikala replika Štefánikovho lietadla

Osudové lietadlo - ako vznikala replika Štefánikovho lietadla

Po šiestich rokoch sa veľmi tešil na návrat domov. Rodnú vlasť nenavštívil od smrti svojho otca roku 1913. 4. mája 1919 Milan Rastislav Štefánik nastúpil na letisku Campoformido pri Udine do lietadla typu Caproni 450. Sprevádzali ho dvaja talianski letci, poručík Giotto Mancinellio Scotti a seržant Umberto Merlino, a mechanik rádiotelegrafista Gabriel Aggiusto. Cieľom bolo letisko vo Vajnoroch pri Bratislave. Lietadlo sa už blížilo k miestu pristátia, keď sa náhle zrútilo neďaleko Ivanky pri Dunaji. Štefánik a všetci členovia posádky boli na mieste mŕtvi.

Dnes sa vo svete nachádzajú už len dve lietadlá Caproni Ca.36. Jedno, vyrobené v Taliansku po 1. svetovej vojne, je umiestnené v Historickom vojenskom leteckom múzeu Vigna di Valle severne od Ríma a druhé, vyrobené v USA roku 1925, sa nachádza v Daytonskom múzeu v Ohio. Tretím exemplárom tohto typu je replika lietadla Caproni Ca.33, ktorú vyrobili v Leteckých opravovniach Trenčín. Konštruktér Rastislav Ferlica sa pričinil o to, že ho v septembri 1994 začali stavať, v roku 1996 prevzal vedenie tímu známy letecký akrobat Pavol Čičo. Po jeho tragickej smrti sa stal vedúcim konštruktérov Ján Opatovský.

Repliku lietadla verejnosti predstavili 2. mája 2003 na pôde opravovní v nedokončenom stave, o rok však bolo hotová. Replika stála takmer 900 000 eur. Lietadlo bolo neskôr vystavené aj na Bratislavskom hrade a na bratislavskom letisku, ktoré nesie meno Milana Rastislava Štefánika. Stavbu repliky lietadla Caproni zachytáva publicistické pásmo Margity Ivaničkovej Osudové lietadlo z roku 2002. Účinkujú: Peter Štrelinger, Peter Sklár, Ján Valentík, Mária Schlosserová a Alfréd Swan.

                                                   ---------

V dvoch publicistických blokoch na Rádiu Pyramída, venovaných 100. výročiu úmrtia M. R. Štefánika, si ďalej môžete vypočuť úryvky z jeho Ekvádorskeho zápisníka. Peter Rúfus prečíta z monografie historika Dušana Kováča pasáž venovanú Štefánikovi ako astronómovi. A umelecko-dokumentárne pásmo Ivana Lehotského priblíži spomienky Štefánikovho brata Ladislava z roku 1938.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame