Portréty - Anton Srholec

Portréty - Anton Srholec

Katolícky kňaz, charitatívny pracovník a bývalý politický väzeň Anton Srholec by sa 12. júna dožil 90 rokov. Rodák zo Skalice zomrel 7. januára 2016 v Bratislave po 68 rokoch rehoľného života.

Študoval na cirkevnom gymnáziu v Šaštíne a vstúpil do saleziánskej rehole, aby sa stal kňazom. Keď v roku 1950 komunistický režim zlikvidoval mužské rehoľné rády, poslali ho na Váh stavať Priehradu mládeže. Po neúspešnom úteku na Západ ho v roku 1952 odsúdili na 12 rokov väzenia a skončil v uránových baniach v Jáchymove. Prepustili ho v roku 1960 na základe amnestie. V roku 1970 ho v Ríme pápež Pavol VI. vysvätil za kňaza. Pôsobil ako kostolník a kňazský pomocník do roku 1985, keď mu odňali štátny súhlas.

Po páde komunizmu založil domov pre ľudí bez prístrešia Resoty. V roku 2015 mu udelili hneď tri ocenenia: Krištáľové krídlo (za celoživotné dielo), Biela vrana (za spoločensky prínosný a odvážny občiansky čin) a v Rakúsku Cenu Leopolda Kunschaka (za prácu v sociálnej oblasti a aktivitu v oblasti ľudských práv počas komunistického režimu).

V jednom z rozhovorov si zaspomínal na časy, keď mal 21 rokov. Vtedy komunisti likvidovali všetky rehoľné domy, a spolu s inými ho odviezli na Priehradu mládeže, kde sa ich snažili politicky preškoliť a získať pre budovanie socializmu. Za zámenu ideálu, budovať komunizmus namiesto Božieho kráľovstva, sľubovali výhody a privilégia. Keď si Soňa Gyarfášová pozvala Antona Srholca do relácie Portréty (2010), mal 81 rokov.

                                             ---------

V publicistickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť reláciu Emila Benčíka Takí sú rozhlasáci - Darina Vašíčková (2011) a životopisné pásmo Ladislava Švihrana o lekárovi, filozofovi a významnom predstaviteľovi humanistickej vzdelanosti Doktor Jesenius (1996).

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Martin Baumann, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame