Téma: 75. výročie Slovenského národného povstania

Téma: 75. výročie Slovenského národného povstania

Prvá zmienka o Povstaní na Slovensku znela éterom BBC krátko po jeho vyhlásení 29. augusta 1944. Na druhý deň predpoludním pripravil Július Chovan prvú výzvu, o jedenástej sa ozvala druhá výzva. Z Banskej Bystrice sa tak prvýkrát prihlásilo vysielanie Slobodného slovenského vysielača, ktorý sa odpojil od oficiálneho vysielania Bratislavy.

V dokumente Jozefíny Mikovínyovej Z povstaleckých archívov (2009) sa historici i priami účastníci bojov spolu pokúšajú pozrieť na význam Slovenského národného povstania pre novodobé dejiny Slovenskej republiky.

Počas normalizácie bola Elena Kytková za svoju novinársku tvorbu bola prenasledovaná, prišla o zamestnanie a odsťahovala sa do Prahy. V roku 1948 vydala reportážny román Mŕtvi sa dívajú, ktorý sa nedostal do učebníc slovenskej literatúry, hoci je autentickým literárnym obrazom povstania. Je to autorkin osobný zážitok z povstania, skúsenosť matky dvoch malých detí.

O jedinom vydanom románe Eleny Kytkovej hovorí jej dcéra, slovenská filmárka Kamila Kytková s redaktorkou Ivicou Ruttkayovou v relácii Neznáma kniha o Slovenskom národom povstaní - Aj mŕtvi sa dívajú (2013). Úryvok z knihy číta Judita Hansman. Historik Dušan Kováč hovorí o vedeckom spracovaní témy SNP a o jej interpretáciách.

Emil Benčík nazval svoje pásmo o SNP krátko a výstižne Bojovali (1996). Túto veľkú historickú udalosť oživil prostredníctvom autentických zvukových dokumentov. Vypočujte si výpovede tých, ktorí boli priamymi účastníkmi povstania, ktorí v ňom bojovali a vydali svedectvo o ľuďoch a dobe, o čine, ktorý nesmie upadnúť do zabudnutia.

Ďalšia relácia Emila Benčíka Partizánskym chodníčkom (1989) rozpráva o partizánskych oddieloch v Třibečských horách a partizánskych obciach Zlatno a Skýcov, ktoré počas SNP spojil partizánsky chodník. V réžii Milana Semíka účinkovali Pavol Mikulík a Ida Rapaičová.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: archív TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame