100 rokov od narodenia Mikuláša Hubu

100 rokov od narodenia Mikuláša Hubu

Na Rádiu Pyramída si pripomenieme 100. výročie narodenia herca Mikuláša Hubu, ktorý sa narodil 19. októbra 1919 v Spišskej Novej Vsi. Bol členom ochotníckeho súboru Hviezdoslav a po maturite odišiel študovať do Bratislavy, kde absolvoval u profesora Janka Borodáča Hudobnú a dramatickú akadémiu. Stáva sa členom činohry Slovenského národného divadla.

So svojím zamatovo hebkým hlasom bol uznávaným recitátorom. Účinkoval v rozhlase a v mnohých televíznych filmoch a seriáloch. Pôsobil ako pedagóg VŠMU. Dostal titul zaslúžilý (1966) a národný (1973) umelec. Mária Kráľovičová si spomína, ako vyzdvihoval krásu a ľubozvučnosť slovenčiny:

Pestoval jej kult a žil v jej očarení."

Podľa Vilmy Jamnickej mal na Mikuláša Hubu veľký vplyv jej manžel - režisér Ján Jamnický. Ten sa snažil zosúladiť Hubovo recitátorské umenie so zmyslom pre javisko. Mikuláš Huba sa tak stal často obsadzovaným hercom vo veršovaných inscenáciách.

Všetci, ktorí Mikuláša Hubu poznali, spomínali, že bol rovným človekom. Hoci bol na vysokom poste, nikdy to vraj nezneužil, na svet sa vždy pozeral pokojným pohľadom. Zomrel 12. októbra 1986 a svojmu renomé veľkého recitátora zostal verný až do konca. Pred blížiacou sa smrťou zarecitoval svojmu priateľovi na balkóne nemocnice verše zo Sládkovičovej Maríny:

Padajú hviezdy, aj my padneme."

Významnú hereckú osobnosť si pripomenieme reláciou Priekopníci súčasnosti, ktorú v roku 1975 autorsky pripravila redaktorka Jolana Kolníková.

                                                ---------

V publicistickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť rozprávanie o živote a diele Karola Plicku, ktoré nazvali autorky Oľga Slivková a Katarína Lutherová Zem spieva (2014). V cykle Portréty (2014) predstaví Iveta Pospíšilová nedávno zosnulého scénografa, režiséra a etnografa Viliama Jána Grusku a v zábavnej relácii Kýchanie mozgu (2004) o sebe porozpráva režisér a výtvarník Ivan Popovič.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Magda Borodáčová, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame