Žijem v prítomnosti Božej - Páter Akvinas Juraj Gabura

Žijem v prítomnosti Božej - Páter Akvinas Juraj Gabura

Keď v marci minulého roku vydýchol naposledy otec slovenskej dominikánskej rodiny páter Akvinas Juraj Gabura, bol najstarším slovenským rehoľníkom. Dožil sa požehnaných 104 rokov. Za vernosť duchovnému povolaniu ho v 50. rokoch minulého storočia ako 37-ročného nespravodlivo odsúdili na doživotie. Prešiel väzeniami v Ružomberku, Ilave, Leopoldove a vo Valdiciach.

Aj po amnestii v roku 1960 bol pod dozorom Štátnej bezpečnosti. Napriek tomu vyvíjal tajný apoštolát v rodinách (najmä v Bratislave). Vďaka nemu nezanikla idea svätého Dominika v tejto krajine ani v časoch neslobody. Výsledkom jeho neúnavnej práce a apoštolátu je súčasná slovenská provincia dominikánov.

Posledného poldruha roka prežil páter Akvinas v starostlivosti sestier dominikánok v Dunajskej Lužnej. Poslednú svätú omšu slúžil 28. marca 2019 zo svojho lôžka. Na druhý deň večer pátrovi Dominikovi Romanovi Letzovi oznámili, že páter Akvinas zomiera. Keď k nemu dobehol, okolo už stáli sestry dominikánky a rehoľný brat Bruno, ktorý zomierajúcemu udelil viaticum - modlili sa a spievali. Páter Dominik spomína:

Prezývali ho Boží nezmar. Pre jeho nezlomnú húževnatosť v práci na Pánovej vinici. Ale nezmarom bol aj po fyzickej stránke. Ešte ako storočný vyučoval novicov vo Zvolene a nechcel mať výnimky z kláštorného programu. Nikdy pre seba nič nežiadal a uspokojil sa s tým, čo mal ešte zo starých čias, vzdal sa aj vreckového."

Reláciu Cesty - Žijem v prítomnosti Božej pripravila Jarmila Homolová v roku 2005, keď mal páter Juraj Gabura 90 rokov. Spomínal si na svojich rodičov, na štúdiá, na rozhodnutie stať sa kňazom, na problémy po roku 1948, na zatknutie a väznenie, na svoj plodný život zasvätený Bohu.

                                                 ---------

V publicistickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť profil akademického maliara Miroslava Cipára, ktorý do cyklu Portréty (2015) autorsky pripravila Katarína Kovačechová. A maliarku a publicistku Leu Mrázovú priblíži umelecko-publicistické pásmo Márie Rovenskej Od pera k štetcu (1986).

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: www.dominikani.sk]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame