Skromná v živote, neskromná v umení - Hana Meličková

Skromná v živote, neskromná v umení - Hana Meličková

Hana Meličková bola prvou slovenskou profesionálnou herečkou. Patrila k formujúcim osobnostiam slovenského profesionálneho divadla. Svojím hereckým majstrovstvom sa natrvalo zapísala do histórie nášho divadelného, rozhlasového, filmového a televízneho herectva.

V Slovenskom národnom divadle pôsobila 50 rokov. Stvárnila takmer 300 postáv. Jej herecký talent našiel uplatnenie v každom žánri, hrala úlohy tragické i komické. Za svoju umeleckú činnosť získala množstvo ocenení: Štátna cena (1951), zaslúžila umelkyňa (1955), národná umelkyňa (1961). Zomrela 7. januára 1978 v Bratislave. Pochovaná je na národnom cintoríne v Martine.

Keďže si 27. januára pripomenieme 120. výročie jej narodenia, zaradili sme do vysielania umelecko-dokumentárne pásmo o hereckej tvorbe Hany Meličkovej Skromná v živote, neskromná v umení (2000). Autorsky pripravil režisér Vladimír Rusko. Účinkujú: Hana Meličková, Mária Kráľovičová, Ladislav Chudík, Beata Greisigová, Andrea Martvoňová a Jozef Šimonovič.

                                                 ---------

V publicistickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť umelecko-publicistické pásmo Emila Benčíka o posledným chvíľach Hviezdoslava A duša slobodná umkne k hviezdam (1999). A v cykle Galéria slávy (2010) predstaví Jozef Leikert život a dielo básnika Jána Bottu.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Magda Borodáčová, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame