Podobizne - Ján Kupecký

Podobizne - Ján Kupecký

Vo februári si pripomíname 280. výročie úmrtia slávneho maliara Jána Kupeckého. Narodil sa v roku 1666 v Pezinku ako syn českých protestantov, ktorí utiekli pred perzekúciou na Slovensko. Kupecký patril medzi najvýznamnejších tvorcov stredoeurópskeho baroka. Bol vychyteným portrétistom panovníckych rodov. Namaľoval napríklad princa Eugena Savojského či ruského cára Petra I.

Významnou časťou jeho tvorby sú autoportréty, ten posledný namaľoval na sklonku svojho života, keď ho poznamenala predčasná smrť syna a sužovala ho dna. Jeho diela sa nachádzajú v mnohých svetových galériách, v Paríži, Ríme, Miláne, Viedni, Drážďanoch, Moskve, Leningrade, Budapešti. Vytvoril vyše 400 obrazov, ale dnes ich zostalo vo svetových galériách iba 160.

Napriek tomu, že žil a tvoril v cudzine a domov sa vracal iba na návštevu rodiny, jeho rodné prostredie našlo trvalý odraz i v jeho umeleckej tvorbe. Ulica, na ktorej v Pezinku dodnes stojí jeho rodný dom, sa volá Kupeckého. A určite nebolo náhodou, že životopisné pásmo o umelcovi do cyklu Podobizne (1992) pripravil Vladimír Nosáľ, tiež pezinský rodák. V réžii Magdy Grandtnerovej účinkujú: Karol Machata, Pavol Mikulík, Elo Romančík, Ján Klimo, Anna Javorková, Július Paluš, Hana Kostolanská, Jozef Šimonovič.

                                          ---------

V publicistickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť relácie Spomienky na režiséra Miloša Pietora (2008), Galéria slávy: Cyril - Konštantín (2010), Sólo pre Leopolda Haverla (2006) a rozhovor s legendárnym športovým novinárom a rozhlasovým reportérom Štefanom Mašlonkom (2000), od ktorého narodenia uplynulo 100 rokov.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Andrej Galica, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame