Slovenskí svetochýrni svetobežníci - Jozef Murgaš

Slovenskí svetochýrni svetobežníci - Jozef Murgaš

Za to, že dnes môžeme počúvať rádio, nevďačíme Teslovi ani Edisonovi, ale slovenskému kňazovi a vynálezcovi Jozefovi Murgašovi (1864-1929). Bol priekopníkom bezdrôtovej telekomunikácie a ako prvý na svete uskutočnil rádiový prenos hovoreného slova. Okrem toho vynašiel elektrický transformátor, detektor elektromagnetických vĺn, alebo aj navijak na udicu.

Po vysvätení za rímskokatolíckeho kňaza študoval maliarstvo v Budapešti a Mníchove. V kostoloch, v ktorých pôsobil, vždy namaľoval oltárny obraz. V roku 1896, po konfliktoch s biskupským úradom, emigroval do USA, kde sa začal zaujímať o elektrotechniku. Bol vášnivým zberateľom (huby, minerály, rastliny) a mal unikátnu zbierku hmyzu.   

Taktiež sa podieľal na prípravách spoločného štátu Čechov a Slovákov, keď medzi americkými Slovákmi zorganizoval zbierku s výťažkom 1 milión dolárov na základný valutový fond ČSR. Na Slovensko sa vrátil v roku 1920. Chcel sa tu usadiť a vyučovať elektrotechniku, ale úrady mu to neumožnili, lebo na to údajne nemal kvalifikáciu. Preto sa vrátil naspäť do USA, kde 11. mája 1929 vo Wilkes Barre zomrel.

Jozef Šajda pripravil o Jozefovi Murgašovi rozhlasové pásmo do cyklu Slovenskí svetochýrni svetobežníci (1995). V réžii Ivana Predmerského účinkujú: František Kovár, Vladimír Minarovič, Jozef Šimonovič, Ladislav Konrád, Miroslav Trnavský.

                                              ---------

V publicistickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť pásmo Ako hľadať pravdu (2005) o novinárovi Mieroslavovi Hyskovi a reláciu Inšpiromat (2013) o grafikovi a dizajnérovi Dušanovi Junekovi. Ivica Ruttkayová pripravila Rubykon o knihe Alexandra Matušku Osobne a neosobne (2015) a Jozef Leikert predstaví v Galérii slávnych (2010) filozofa a kňaza Ladislava Hanusa.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: jozefmurgas.sk]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame