Oscar Wilde: Salome

Oscar Wilde: Salome

Vladimír Rusko pracoval v rozhlase 15 832 dní - sám si to zrátal a my vieme z bloku venovaného publicistike, že režíroval viac ako 800 rozhlasových hier, dramatizácií a relácií. Prvou hrou, ktorú režíroval, bol Myjavský hudec, životný príbeh primáša Samka Dudíka. A Vlado Rusko sa ako prvý medzi režisérmi začal venovať stereofónii. Tieto začiatky vraj boli zábavné, ako sám tvrdí.

V rozhlasovej hre Salome musela hrdinka tancovať okolo Herodesa a neustále hovoriť na mikrofón. Nebolo inej možnosti ako zodvihnúť herečku za lakte a režisér sa s ňou musel pohybovať po stereobáze v oblúku, aby vznikol dojem neustáleho tanca. Odvtedy má Vlado Rusko problémy s chrbticou, hoci, ako galantne dodáva, pani Grúberová bola ľahunká ako pierko.

Vypočujte si rozhlasovú adaptáciu divadelnej hry Oscara Wildea Salome, v ktorej okrem Zdeny Grúberovej účinkovali Ctibor Filčík, Karol Machata, Eva Kristínová, Anton Mrvečka, Alojz Kramár, Ivan Mistrík a ďalší. Hra mala premiéru 28.5. 1970. Scénickú hudbu skomponoval Jozef Malovec a na magnetofónový pás hru zaznamenal Vladimír Marko.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame