Ondrej Sliacky, Eugen Gindl: S pravidelným odletom

Ondrej Sliacky, Eugen Gindl: S pravidelným odletom

Ondrej Sliacky sa narodil v Podlaviciach pri Banskej Bystrici. Po absolvovaní Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave bol redaktorom Kultúrneho života, po jeho zrušení pôsobil vo vydavateľstve Mladé letá. Inicioval vznik Bibiany, revue o umení pre deti a mládež. V roku 1991 sa stal vysokoškolským profesorom na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. V literárnovednej oblasti sa Ondrej Sliacky vyprofiloval na historika literatúry pre deti a mládež. Je autorom diel, ktoré zaznamenávajú dvestoročný vývin literatúry pre deti a mládež so zreteľom aj na dramatickú, prekladovú a kritickú tvorbu.

V polovici 70. rokov začal pod vplyvom redakčnej práce v Slniečku publikovať svoje prvé beletristické texty pre deti a mládež a postupne debutoval aj v rozhlase a v televízii inscenáciami určenými dospelým i deťom. V rámci rozhlasovej tvorby získali ceny na festivaloch hry, ktoré napísal spolu s Eugenom Gindlom - Vynes na horu svoj hrob, Šamajov memoriál, Hĺbkový rekord a S pravidelným odletom. Túto hru vám ponúkame pri príležitosti 75. Jubilea Ondreja Sliackeho.

Dobová kritika ju v čase premiéry v roku 1980 hodnotila takto: „Sliacky a Gindl opäť dodržali svoj štandard a preukázali sa hrou, ktorá svojou etickou, ale aj umeleckou úrovňou prekračuje priemer súčasnej slovenskej rozhlasovej hry. Zdá sa, že aj realizátorov strhla k oveľa výraznejšiemu prejavu, ako sme na to z Banskej Bystrice zvyknutí. S uznaním treba kvitovať nápad obsadiť do dvojúlohy Ela a Ivana Romančíka."

Realizátormi boli režisér banskobystrického štúdia Ladislav Hyža, dramaturg Štefan Šmihla a majster zvuku Ivan Kostolný. Okrem Romančíkovcov účinkovali: Ľubomír Paulovič, Štefan Halas, Ivan Folkman, Eliška Nosáľová, Oľga Solárová, Michal Gazdík, Anton Šulík, Elena Petrovická a Andrej Vandlík.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame