Anton Baláž: V hlbokom snehu vašej pamäti

Anton Baláž: V hlbokom snehu vašej pamäti

Anton Baláž patrí k výrazným osobnostiam súčasnej slovenskej prózy, ale aj rozhlasovej dramatickej tvorby. Svedčia o tom ceny a prémie na domácich i zahraničných festivaloch rozhlasových hier za diela Žiť bez Adama, V hlbokom snehu vašej pamäti, Trhlina.

Pri príležitosti autorových 73. narodenín uvádzame jeho rozhlasovú hru V hlbokom snehu vašej pamäti. Baláž v nej zdôrazňuje fakt, že nemožno zabúdať na obete, na smrť nevinných, ak nechceme, aby sa ich utrpenie stalo zbytočným a nezmyselným. Počúvame kultivovaný monológ ubolenej duše ženy - matky, ktorá hlboko preciťuje v spoločnosti evidentný, ba často až neúctivý postoj k pamiatke vojnových obetí. Pohoršuje ju, keď pri vápenke s múzeom postavia motorest pre turistov, ktorí rušia pietny charakter tohto miesta. Balážova hra je preto aj po vyše tridsiatich rokoch od premiéry stále rovnako aktuálna.

Hru naštudoval a s majstrom zvuku Ľubošom Kláskom nahral režisér Viliam Sýkora v roku 1984. Účinkujú: Naďa Hejná, Emília Čížová a Anton Šulík.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame