Ľubomír Feldek: Ašma

Ľubomír Feldek: Ašma

Ľubomír Feldek oslávi v týchto dňoch oslávi okrúhle životné jubileum - 80 rokov. Pri takýchto významných výročiach sa zvykne pripomínať, okrem iného, aj debut, začiatok tvorby jubilanta. Doteraz sa za debut Ľubomíra Feldeka pokladala v roku 1958 vydaná-nevydaná, čiže vydaná a hneď aj zošrotovaná, Hra pre tvoje modré oči. Ale to je omyl. Debutoval už rok predtým a to práve v našom rozhlase hrou Mahujá, krásna Cigánka. V archíve sa zachoval text tejto hry, žiaľ nahrávka sa nenávratne stratila.

A tak sme sa pri príležitosti autorovho okrúhleho jubilea rozhodli odvysielať jeho rozprávkovú hru tiež o krásnej dievčine. Pochádza z kmeňa Sania - etnickej skupiny Yi v čínskej provincii Yun-nan a volá sa Ašma.

Epos Ašma sa šíril ústnym podaním a rozpráva príbeh o krásnej a odvážnej dievčine, ktorá bojuje proti zlým živlom - temnote a zlu. Na začiatku 50. rokov 20. storočia vyšiel v čínštine. Neskôr bol preložený do angličtiny, francúzštiny, nemčiny, španielčiny, ruštiny, japončiny a ďalších jazykov. V Japonsku bol epos „Ašma" spracovaný ako rozhlasová hra a v roku 1969 zásluhou nášho jubilanta básnika Ľubomíra Feldeka aj u nás.

Rozprávkovú hru Ašma naštudoval a v spolupráci so zvukovým majstrom Júliusom Galátom nahral režisér Vladimír Rusko. Účinkujú: Gustáv Valach, Viktor Blaho, Viera Bálinthová, Erika Bauerová, Dušan Zimen, Marián Gallo, Vlado Minarovič, Elo Romančík, Andrej Nemčok, Vlado Štróbl, Júlia Čunderlíková.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame