Pálenica - Juraj Kukura

Pálenica - Juraj Kukura

Herec a riaditeľ divadla Aréna Juraj Kukura oslávi v týchto dňoch okrúhle 70. narodeniny. O svojej profesii v jednom z rozhovorov tvrdí:

„Podľa mňa je dôležité, aby človek niečo pochodil, videl a naučil sa, ako sa to robí inde. Ja nie som nijaký mimoriadny riaditeľ, alebo lepší ako tí druhí, no hral som vo veľkých nemeckých, švajčiarskych a rakúskych domoch a videl som u tých najlepších intendantov, ako sa to robí a odkukal to od nich. Lebo všetko vo svete je odkukané. Je len otázka, či dobre alebo zle. Mojou úlohou v divadle teda nie je sedieť tam a kontrolovať, či chodia ľudia na deviatu do práce. Mojou úlohou je ísť do Barcelony pozrieť, čo sa tam hrá. Ja robím divadlo úplne inak, ako sa bežne robí a mám preto aj dosť problémov. Minule mi môj zriaďovateľ povedal, aby som mu dal dramaturgický plán. No ja nič také nemám... Ja vlastne ani neviem, čo to je. Ja totiž sedím v lietadle do Hamburgu, otvorím významné nemecké noviny Die Welt a na tretej strane vidím článok o slovenskom spisovateľovi Hvoreckom, o ktorom som sa na Slovensku nič nedozvedel. A tak, keď som najbližšie stretol jednu režisérku, hovorím jej - urobte Plyš. To je na divadle vzrušujúce."

Významnú osobnosť slovenskej kultúry si pripomenieme v silvestrovskom vydaní relácie Pálenica (2016), kde bol Juraj Kukura hosťom Borisa Filana.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame