Juraj Bindzár: Teraz si už popol, teraz ti už tykám...

Juraj Bindzár: Teraz si už popol, teraz ti už tykám...

V týchto dňoch si pripomíname 60. výročie začiatku pravidelného rozhlasového vysielania z Banskej Bystrice a redaktori na Rádiu Pyramída túto udalosť reflektujú v dramaturgii svojich tematických blokov.

V roku 2002 poslal spisovateľ a filmár Juraj Bindzár text svojej novej rozhlasovej hry dramaturgovi banskobystrického rozhlasového štúdia Štefanovi Šmihlovi. Za výdatnej pomoci režiséra Andreja Turčana, hudobnej dramaturgičky Ingrid Guzmickej a majstra zvuku Borisa Dobiša vznikla hra s dlhým a provokatívnym názvom Teraz si už popol, teraz ti už tykám...

Autor svoje dielo charakterizoval ako „násmešnú trúchlohru". A právom, lebo tento komorný príbeh, ktorý sa odohráva medzi spomienkami opantaným umierajúcim starcom a mladou ženou, vnímajúcou skutočnosť svojráznym spôsobom, nás môže pobaviť ale aj zmraziť. Je to súčasná hra o nedávnej minulosti, na ktorú netreba zabúdať najmä dnes. Hra v roku 2003 úspešne reprezentovala banskobystrické štúdio na Festivale pôvodnej slovenskej rozhlasovej hry v Bojniciach. Účinkujú Eva Pavlíková, Milan Kiš a Peter Sklár.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame