Alexander Dubček - prvý muž česko-slovenskej jari

Alexander Dubček - prvý muž česko-slovenskej jari

V týchto dňoch si pripomíname smutné výročie - 25 rokov od tragického úmrtia politika a štátnika Alexandra Dubčeka. Od konca roka 1967 a až do augusta 1968 bol hrdinom doslova celej republiky. Vtedy československej. Vzoprel sa vtedajšiemu prezidentovi a prvému mužovi KSČ Antonínovi Novotnému, ktorý sa ignorantsky staval k oprávneným slovenským požiadavkám. To si v tých časoch vyžadovalo veľa odvahy. Dubček vzbudzoval spontánnu dôveru najmä svojím civilným, ľudským vystupovaním. Jeho úsmev bol očarujúci, a najmä vierohodný. Jeho slová už neboli aparátnicky toporné. Ľudia mu verili.

Bohumil Hrabal o ňom povedal, že „je to prvý ušľachtilý komunista, ktorý kraľuje aj na kresťanských nebesiach". Bývalý francúzsky prezident Francois Mitterrand sa vyjadril, že sa v hlbokej úcte skláňa pred charakterom pána Dubčeka. Andrej Sacharov povedal: „Som presvedčený, že dúšok slobody, ktorý Česi a Slováci okúsili, keď ich viedol Alexander Dubček, bol prológom nekrvavých revolúcií vo východnej Európe."

Pripomeňme si túto významnú osobnosť našich novodobých dejín fíčrom Emila Benčíka z roku 1993 Alexander Dubček - prvý muž česko-slovenskej jari. Účinkujú: Elo Romančík, Darina Vašíčková a Vladimír Minarovič. Réžiu mal Vladimír Rusko.

[text: Marián Grebáč, foto: Koloman Cích, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame