Vyletel Sokol vysoko – fíčer o Kolomanovi Sokolovi

Vyletel Sokol vysoko – fíčer o Kolomanovi Sokolovi

V týchto dňoch si pripomíname 115. výročie narodenia významného slovenského maliara a grafika Kolomana Sokola. Fíčer o živote a tvorbe tohto svetoznámeho výtvarníka z roku 1998 má výstižný názov - Vyletel Sokol vysoko. Veď sám veľký Pablo Picasso o ňom povedal: „Sokol nepotrebuje Picassa na to, aby bol veľký."

Jeden z najvýznamnejších predstaviteľov slovenského výtvarného umenia, zakladateľ slovenskej i mexickej grafiky, najväčšmi preslávil maliarske, grafické a ilustrátorské meno Slovenska vo svete. Napriek tomu, že patril k legendám, žil skromne, nezaujímal ho lesk slávy, ale len hodnota vlastnej tvorby. Bol presvedčený, že našiel to, čo je pre neho podstatné - umeleckú pravdu.

Riaditeľ Galérie mesta Bratislavy Ivan Jančár, spoluautor monografie Koloman Sokol - 100 nepublikovaných diel, o stretnutí s umelcom píše:

Sokol, ktorého štúdiá zaviedli do Prahy aj Paríža a práca do Mexika i Ameriky, na svoje korene a Slovensko nezabudol. Hoci sa kriticky vyjadroval o pomeroch, ktoré tu boli, napriek tomu stále túžil vrátiť sa domov. Keď sme v roku 1998 sedeli spolu, tesne pred mojim odchodom, povedal mi: ´A nezoberiete ma so sebou?´ Bolo to dojímavé, no v čase, keď už mal 96 rokov, aj veľmi nereálne."

Majster Sokol zomrel 12. januára 2003 v americkom meste Tuscon v požehnanom veku 100 rokov. Jeho význam a prínos nespočíva len v množstve diel, výstav a publikácii, ale aj v tom, že ovplyvnil niekoľko ďalších generácií. Pri príležitosti jeho stých narodenín otvorili 12. decembra 2002 v jeho rodnom meste Liptovský Mikuláš Centrum Kolomana Sokola. Ešte počas života daroval majster 48 svojich špičkových diel Slovensku a tie sa stali základom stálej expozície jeho výtvarných diel.

Život a tvorbu Kolomana Sokola vám podrobne a pútavo priblíži fíčer Emila Benčíka. Účinkujú: Karol Machata, Vladimír Štefuca, Ivan Laca, Darina Vašíčková, Jozef Šimonovič, Koloman Sokol, Agnesa Gundová a Dušan Roll.

[text: Marián Grebáč, foto: archív TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame