Peter Jaroš: Kráľovstvo Chimenéza (1970)

Peter Jaroš: Kráľovstvo Chimenéza (1970)

V týchto dňoch oslavuje 77. narodeniny spisovateľ a bývalý rozhlasový redaktor Peter Jaroš. Narodil sa 22. januára 1940 v Hybiach. Vyštudoval slovenčinu a ruštinu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Rok pracoval ako redaktor v týždenníku Kultúrny život a potom šesť rokov v Slovenskom rozhlase. Od roku 1972 bol scenáristom a dramaturgom v Slovenskej filmovej tvorbe. Chvíľu bol poslancom v slovenskom parlamente. V súčasnosti sa venuje len literárnej tvorbe.

Významní literárni kritici sa o jeho tvorbe vyjadrili veľmi pochvalne.

Pavol Števček: „Jaroš je prozaikom veľkým, robustným, mocným, vývinovo nielen reprezentatívnym, ale účastne činným v súčasnom procese."

Vladimír Petrík: „Zvláštnosť Jarošovho videnia sveta je v tom, že vedie životné osudy svojich hrdinov vždy na hrane komického a tragického, pričom aj tragické vyznieva v danom kontexte vlastne komicky."

Alexander Halvoník: „Jaroš prežil s modernou slovenskou literatúrou všetky jej tvorivé peklá, skepsy, nádeje, sklamania, zdvihy i úpadky. V očiach jeho próz však nikdy nepohasla nezbedná zvedavosť, vždy pripravená vysmiať sa čomukoľvek, čo sa tvári priveľmi definitívne, a čo možno pre iných znamenalo neotrasiteľný fundament, na ktorom budú stáť budúce literárne svety."

Tieto charakteristiky platia aj pre jeho rozhlasovú komédiu Kráľovstvo Chimenéza (1970), ktorá pojednáva vo veselom tóne o veľmi vážnych veciach, takže ju môžeme pokladať za satiru aj na súčasné pomery vo vysokej politike. V réžii Antona Glézla účinkujú: Dušan Blaškovič, Ivan Krivosudský, Eduard Bindas, Vladimír Minarovič, Darina Vašíčková, Rudolf Velický, Bohuslav Rapoš, Gustáv Legéň, Anton Kaščák, Ján Kramár, Vladimír Kostovič, a Jozef Hanúsek.

[text: Marián Grebáč, foto: Vladimír Benko, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame