Z potu a bolesti – hra o keramikárovi Ferdišovi kostkovi

Z potu a bolesti – hra o keramikárovi Ferdišovi kostkovi

Na Rádiu Pyramída si pripomenieme 140. výročie narodenia keramikára a džbankára národného umelca Ferdiša Kostku. Vo svojej tvorbe spájal stupavský folklór, keramiku a moderné figurálne motívy. Jeho majolikové plastiky zrkadlia danú epochu a reálny život pospolitého ľudu.

V jeho rodnom dome, v Stupave, otvorili v roku 1968 Múzeum Ferdiša Kostku, ktoré prezentuje džbankársku a keramickú tradíciu malokarpatského regiónu. Múzeum je už sedem rokov zatvorené, pretože navlhnutím stien sa narušila statika budovy. Na rekonštrukcii sa pracuje a podľa odhadu kompetentných budú práce trvať ešte tri roky. Dúfame, že pri záchrane múzea pomôže nezlomný duch jeho patróna.

Na začiatku 1. svetovej vojny musel Ferdiš Kostka narukovať. Po ôsmich mesiacoch bojov sa dostal do ruského zajatia. Hneď po návrate domov musel riešiť upadajúci obchod s ručne vyrábanou keramikou, spôsobený konkurenciou priemyselnej výroby keramiky. Navyše jeho dielňa bola zničená.

Podarilo sa mu začať odznova. Koncom 2. svetovej vojny sa situácia zopakovala. Jeho dielňu zničila letecká bomba. Keď začal rekonštruovať pec, mal 68 rokov a musel si zvykať na novú technológiu vypaľovania v elektrickej peci. Skúmal a vylepšoval technológiu vypaľovania, prispôsoboval jej tvary a farby. Jeho úsilie bolo znova úspešné, nové výrobky boli bezchybné, ich farby svieže a glazúra mala lesk. O pohnutých životných osudoch Ferdiša Kostku napísal František Juriga rozhlasovú hru s príznačným názvom Z potu a bolesti (2000).

[text: Marián Grebáč, foto: ozahori.sk]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame