Anjeli nad Bojnou - fíčer o archeologickom objave

Anjeli nad Bojnou - fíčer o archeologickom objave

Táňa Kusá pracuje v Slovenskom rozhlase od roku 1993. Je autorkou desiatok umelecko-dokumentárnych pásem - fíčrov. Pripravovala mesačník o dejinách Historia magistra vitae, vzdelávací cyklus Autor na dnes - Maturitné čítanie, moderovala kontaktné relácie Dobrý deň, Slovensko, Popoludňajšie ladenie a Soirée.

Píše rozhlasové, divadelné hry a scenáre televíznych filmov. Za svoju tvorbu získala viacero domácich ocenení, napríklad prémiu Literárneho fondu za novinársku tvorbu v kategórii publicistika - za fíčer Anjeli nad Bojnou (2008) o archeologickom objave v Bojnej, ktorý upresnil pohľad na naše dejiny a zmenil život v obci. Tento objav vyvolal senzáciu nielen v odborných kruhoch, ale zasiahol aj laikov.

V horách nad obcou sa našiel najstarší zvon na našom území, ktorý má 1200 rokov a patrí k svetovým unikátom. Dokladá prítomnosť kresťanskej misie zo severotalianskej Aquilei ešte pred príchodom svätých Cyrila a Metoda. Ďalším nálezom sú pozlátené plakety z prenosného oltára s najstarším použitým písmom u stredoeurópskych Slovanov. Sú na nich vyobrazení anjeli. V relácii účinkujú: Karol Pieta, Kálman Lukačovič, Rudolf Hayden, Peter Medek a autorka Táňa Kusá.

[text: Marián Grebáč, foto: Henrich Mišovič, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame