Ars litera - Vavro Šrobár

Ars litera - Vavro Šrobár

Ústrednou postavou slovenskej politiky počas prvej Československej republiky bol Vavro Šrobár (6. decembra si pripomenieme 68. výročie úmrtia). Pri oslavách 100. výročia vzniku Československej republiky sa tak trochu ocitol v tieni troch zakladateľov (Štefánik, Masaryk, Beneš).

Pripomeňme si jeho zásluhy: Bol prvý splnomocnený minister pre správu Slovenska, lekár, pedagóg, publicista, spisovateľ, národovec, bezvýhradný zástanca centralizmu a buržoázneho čechoslovakizmu. Zasiahol do života Slovenska pozitívne aj negatívne, no mimoriadne prospešne v rokoch 1918 - 1920, keď ako minister s plnou mocou pre správu Slovenska, vybavený naozaj rozsiahlymi právomocami, riadil začleňovanie krajiny do utvárajúceho sa česko-slovenského štátu.

Počas 2. svetovej vojny organizoval protifašistický odboj, stal sa jedným z dvoch predsedov povstaleckej Slovenskej národnej rady. Reláciu z cyklu Ars litera, venovanú Vavrovi Šrobárovi, redaktorka Zuzana Belková zostavila z troch samostatných častí a dozviete sa v nej všetko podstatné o jeho živote a diele.

A pozornejší poslucháči si akiste všimnú, že v treťom pásme vyčíňal rozhlasový škriatok, keď tvorcovia chybne uvádzajú, že rodisko Vavra Šrobára Lisková je na hornom Turci. Lisková je odnepamäti na Liptove.

[text: Marián Grebáč, foto: Ladislav Roller, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame