Vlado Bednár: Koza (1987)

Vlado Bednár: Koza (1987)

Onedlho uplynie 35 rokov od úmrtia spisovateľa Vlada Bednára. Písal prózu, divadelné a rozhlasové hry, bol humoristom a satirikom, venoval sa tiež tvorbe pre deti a mládež. Zomrel, žiaľ priskoro, na následky nešťastného pádu. Mal iba 42 rokov. Jeho priateľ Ľubomír Feldek napísal o tejto tragickej udalosti báseň:

Slovenská smrť
(Za Vladom Bednárom)

Zomrel kamarát môj. Spadol do jamy,
keď si niesol fľašku vína v taške.
Keď dumám nad jeho zlámanými rebrami,
dumám vždy aj o tej nerozbitej fľaške.

My Slováci takto umierame:
Pri páde si nechránime nijakú časť tela,
iba fľašku. Nech sa čo chce zláme,
iba fľaška nech zostane celá.

Vlado Bednár debutoval v roku 1964 satirickým románom Uhni z cesty, nasledovala zbierka noviel Divné hrušky s divnou chuťou a romány Vajce v stodole a Koza. Z tvorby pre deti si pripomeňme jeho knihu Dobrodružstvá troch mudrlantov, ktorá inšpirovala neskorší rozhlasový zábavný cyklus s autentickými postavami: Tomáš Janovic (autor básní), Ján Melkovič (autor hudby) a Vlado Bednár (pôvodca tém na mudrovanie).

Vlado Bednár spolupracoval s dramaturgiou rozhlasových hier pre deti a mládež. Svojím priateľským humorom oslovoval mladých poslucháčov v Sobotnom mesačníku zábavných foriem pre deti Somzafór. Humor a satira boli pre Bednára spôsobom videnia sveta. Nehľadal veľké témy, ani veľké konflikty. Bol ustavične v pohybe, medzi ľuďmi, v uliciach mesta. Traduje sa, že miloval cestovanie natrieskanými vlakmi, pretože v nich zakaždým našiel námet na poviedku alebo aspoň rázovitý prototyp nejakej postavičky svojho rozpísaného románu.

Bednárov román Koza (s podtitulom Lacný príbeh) predstavuje vrcholnú úroveň humoristicko-satirickej línie jeho tvorby. Koza je symbol, umelecké zveličenie, prostriedok groteskného karikovania moderného zlatokopa - príživníka, snoba, malomeštiaka. Ivan Sulík označil prózu za jednu z najlepších kníh roka 1979. Rozhlasová dramatizácia satirického románu mala premiéru v roku 1987. V réžii Viliama Sýkoru účinkujú: Ľubo Roman, Marián Zednikovič, Július Vašek, Oľga Šalagová, Eduard Bindas, Dušan Blaškovič, Ivan Krajíček, Ján Mistrík, Július Paluš, Ján Venéni, Vladimír Minarovič, Gustáv Legéň.

[text: Marián Grebáč, foto: literarny-tyzdennik.sk]

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame