Rebel a kajúcnik - Ladislav Mňačko

Rebel a kajúcnik - Ladislav Mňačko

Vo vysielaní Rádia Pyramída si opäť predstavíme významnú osobnosť slovenskej kultúry Ladislava Mňačka - 29. januára si pripomíname 100. výročie jeho narodenia. Bol predovšetkým novinár, ale popri reportérskej a publicistickej práci mal aj umelecké ambície. Ako spisovateľ sa presadil románmi Smrť sa volá Engelchen (1959) a Ako chutí moc (1968). V prvom diele rozvíja tému boja proti nemeckým fašistom, druhá próza je ostrou kritikou tzv. kultu osobnosti.

Autor si položil otázku, kedy a za akých okolností sa z komunistov, bojovníkov za spravodlivejšiu spoločnosť, stali neobmedzení vládcovia nad životom a smrťou obyčajných ľudí. Prototypom hlavnej postavy bol známy komunistický funkcionár. V románe nemá meno. Autor tak chcel naznačiť, že nejde o individuálny prípad, ale o zosobnenú negatívnu tendenciu, ktorá funguje vo všetkých komunistických krajinách. Román Ako chutí moc je knihou autorovej odvahy a prebudeného svedomia.

Mňačko sa definitívne vyrovnal s reálnym socializmom a komunistickou ideou po okupácii Československej republiky vojskami Varšavskej zmluvy v knihe esejí Siedma noc. Otvorene si priznáva svoje chyby a omyly a ospravedlňuje sa za ne. Viac sa o živote a tvorbe Ladislava Mňačka dozvieme v pásme Slava Kalného s príznačným názvom Rebel a kajúcnik (1999). V réžii Martina Bendika účinkujú: Ľubo Roman, Karol Machata, Ivan Laca, Jozef Šimonovič, Soňa Ulická a Darina Vašíčková.

[text: Marián Grebáč, foto: Ján Bakala, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame