Dušan Dušek: Muchy v zime (1992)

Dušan Dušek: Muchy v zime (1992)

Na Rádiu Pyramída si pripomenieme nášho dlhoročného kolegu, uznávaného rozhlasového a divadelného režiséra Viktora Lukáča, ktorý nás navždy opustil 9. januára. S rozhlasom začal spolupracovať v roku 1968. Jeho meno bolo obyčajne spájané s tvorivým experimentom. Strih, systém montáže, hra s ľudským hlasom, s jeho nespočetnými polohami a výrazmi - to všetko mu slúžilo na prienik do hĺbok ľudského vnútra, do jeho najtajnejších zákutí.

Jeho špecifická práca s jednotlivými zložkami rozhlasovej hry priniesla mnohé inovácie a bola oceňovaná poslucháčmi i odborníkmi nielen doma, ale i v zahraničí. Ako mimoriadne invenčný tvorca má na konte adaptáciu prvej kvadrofonickej nahrávky v dejinách Slovenského rozhlasu - básnickej skladby Michaila Jurieviča Lermontova Démon. Rozhlasová hra Dušana Dušeka Muchy v zime v jeho réžii získala Špeciálnu cenu na festivale Prix Italia ´92 v Parme a v roku 1993 Hlavnú cenu na 13. festivale pôvodnej rozhlasovej hry v Piešťanoch.

Poetická rozhlasová hra Dušana Dušeka je sondou do vzťahu mladého páru. Nemilosrdný a bezohľadný vzťah manželov, strata vzájomnej úcty, nezáujem o druhého partnera, neochota ustúpiť - to všetko vedie k jedinému možnému riešeniu - k rozchodu. A nemusí to byť vždy rozvod. Dušan Dušek pracuje s lyrickými metaforami, čo inšpirovalo režiséra Viktora Lukáča k experimentu s rozhlasovým rozprávaním. O zvukovú podobu diela sa postaral Peter Janík. V hlavných úlohách sa predstavia Helena Geregová, Boris Farkaš, Mária Prechovská, Vlado Müller, Viera Topinková a Oľga Vronská.

[text: Marián Grebáč, foto: RTVS]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame