Jozef Kroner: Neobyčajný testament (1983)

Jozef Kroner: Neobyčajný testament (1983)

Pred 95. rokmi, 20. marca, sa v kysuckom Staškove narodil herec Jozef Kroner. Preslávil ho oscarový film Obchod na korze (1965), kde stvárnil dobráckeho stolára Tóna Brtka, z ktorého sa proti jeho vôli stane arizátor (dej sa odohráva počas vojnového Slovenského štátu). V ankete filmových novinárov v roku 2000 vyhlásili Jozefa Kronera za najvýznamnejšieho slovenského herca 20. storočia.

Venoval sa tiež hubárčeniu a rybolovu a napísal niekoľko kníh. Sám o svojom literárnom nadaní tvrdil, že má od spisovateľa ďaleko, ale keď mu mnohí hovoria, že okrem rozprávačského talentu má dar príbehy aj originálne vypointovať písomne, tak ho to k písaniu povzbudzuje. O svojej literárnej tvorbe povedal:

Herci väčšinou píšu svoje memoáre, pričom im často ktosi pomáha alebo všetko píše za nich. Moje knihy sú len moje. Ani v jednej z nich som sa nechcel štylizovať ani mudrovať, písal som tak, ako som cítil, a do ničoho som sa nenútil. S každou knihou som predstupoval pred čitateľa s úctou a prvé ohlasy som očakával s takým vzrušením ako na premiére reakcie prvých divákov. Písanie ani hranie nie sú ľahké, jedno i druhé je dráždivé až do špiku kostí. A to sa mi páči. Ak by som nebol hercom, časom by som sa určite prepracoval k literárnej tvorbe."

Na Rádiu Pyramída si môžete vypočuť poviedku Zájazdy zo spomienkovej knižky Jozefa Kronera Neobyčajný testament. Text v roku 1983 majstrovsky interpretoval sám autor.

[text: Marián Grebáč, foto: TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame