Kultúrne osobnosti rozhlasového archívu - Ján Patarák

Kultúrne osobnosti rozhlasového archívu - Ján Patarák

V minulých dňoch nás navždy opustil prozaik, scenárista a dramatik, náš bývalý rozhlasový kolega Ján Patarák. Narodil sa 23. mája 1936 v obci Papín v okrese Humenné. Vyštudoval Vysokú školu pedagogickú v Prešove. Pracoval ako redaktor v Československom rozhlase v Košiciach a v denníku Smena, neskôr tiež vo vysielaní pre deti a mládež košickej televízie.

Pre odmietavé postoje k augustovým udalostiam 1968 nemohol publikovať. Zamestnal sa ako učiteľ slovenského jazyka na Strednom odbornom učilišti dopravnom v Košiciach, kde pôsobil až do roku 1989. Po revolúcii bol vedúcim redaktorom Československej televízie v Košiciach a šéfredaktorom národnostného vysielania Slovenského rozhlasu v Prešove.

Jeho prvé dve poviedkové knižky Balada o Tiralovom kopci a Lúka 30x40 nemohli vyjsť. Debutoval až v roku 1987 Hudobnou obetou. V týchto prózach, ako aj v druhej knihe Prvý rok mieru, zobrazil prostredie východoslovenskej dediny. Vlastným nákladom vydal poviedky Božie oko, neskôr mu vyšli Malé ryby, veľké ryby, román Portréty zo živého domu a zbierky noviel Zjavenie koňa a Moritáty.

Bol autorom viacerých televíznych scenárov, rozhlasových hier a rozhlasových poviedok. Život a dielo spisovateľa Jána Pataráka si predstavíme v relácii z cyklu Kultúrne osobnosti rozhlasového archívu (KORA), ktorú v roku 2004 autorsky pripravil Ján Sabol.

[text: Marián Grebáč, foto: RTVS]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame