Slavo Kalný: Kývali sme hraničiarom

Slavo Kalný: Kývali sme hraničiarom

Publicista, spisovateľ a dramaturg Slavo Kalný oslávi 27. apríla svoje 90. narodeniny. V 60. rokoch bol šéfredaktorom nekonformného denníka Smena. V rámci tzv. normalizácie musel z novín odísť. Neskôr pôsobil v rozhlase, ale nesmel vystupovať pod svojim menom. Pod pseudonymom Karol Ilavský sa zaradil medzi úspešných rozhlasových dramatikov. Jeho hry získali ocenenia na festivaloch a vysielali sa aj v zahraničí. V umelecko-dokumentárnych pásmach poslucháčom približoval svetové osobnosti z oblasti pedagogiky, filozofie, vedy a politiky. 

Slavo Kalný je autorom viacerých kníh literatúry faktu. Drámy na hraniciach v roku 2013 adaptoval pre rozhlas. Hrané dokumentárne pásmo Kývali sme hraničiarom rozpráva o troch kurióznych prípadoch z obdobia strážených hraníc. Autor v úvode tejto knihy píše:

11. júla 1951 Národné zhromaždenie schválilo zákon o ochrane štátnych hraníc, ktoré treba účinne chrániť pred prenikaním všetkých nepriateľov tábora pokroku a mieru. Na hraniciach natiahli ploty z ostnatého drôtu, zriadili elektrické zábrany a strážne veže. Z pohraničného pásma vysťahovali triednych nepriateľov a začali klásť aj mínové polia."

Autor natrafil aj na kuriózny a nechcený útek za hranice, ktorý vlastne ani útekom nebol. Istý pán Jozef si raz vypil, po hádke s manželkou zobral malú dcérku na sánky a pobral sa po Viedenskej ceste na prechádzku... Ak sa chcete dozvedieť, ako príbeh pokračoval, počúvajte hraný dokument Kývali sme hraničiarom. V réžii Táni Tadlánkovej účinkujú František Kovár, Peter Rúfus, Tatiana Kulíšková, Vladimír Jedľovský a Ivan Šándor.

[text: Marián Grebáč, foto: pixabay.com]

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame