Svedkovia mojej doby - Prípad Laco Bielik

Svedkovia mojej doby - Prípad Laco Bielik

Na Rádiu Pyramída si pripomenieme významného slovenského fotografa a reportéra Ladislava Bielika, ktorý by sa 28. mája dožil 80 rokov. Vrcholom jeho tvorby sú fotografie z ulíc Bratislavy, ktoré urobil počas prvých dní intervencie štátov Varšavskej zmluvy, v auguste 1968.

Legendárna fotka Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom bola zaradená do výstavnej kolekcie World Press Photo, ale na titulných stranách svetovej tlače sa vtedy objavila bez mena skutočného autora, to mohli zverejniť v publikáciách až po páde komunistického režimu v roku 1989.

Ladislav Bielik vystriedal viacero redakcií, v roku 1971 odišiel zo Smeny do Štartu, po roku 1975 však musel, ako jedna z obetí normalizácie, aj z tejto práce odísť. Dôvodom boli práve snímky z augusta 1968, ktoré patria k najvýznamnejším fotografickým súborom venovaným týmto udalostiam. Neskôr sa živil ako športový fotograf na voľnej nohe. Zahynul v roku 1984 v Budapešti počas automobilových pretekov pri výkone svojho povolania.

Viac sa dozviete v relácii Prípad Laco Bielik (2011), ktorú pre cyklus Svedkovia mojej doby autorsky pripravil Slavo Klaný. V réžii Martina Hvišča účinkujú Vladimír Štefuca, Lucia Vrablicová a Jozef Šimonovič.

[text: Marián Grebáč, foto: TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame