Spomienka na Dubrovnícke letné hry 1989

Spomienka na Dubrovnícke letné hry 1989

Ak si uvedomíme, že relácia Spomienka na Dubrovnícke letné hry sa nahrávala v lete roku 1989, teda ešte pred Nežnou revolúciou a rozpadom Juhoslávie, musíme pri jej počúvaní cítiť ľahkú nostalgiu za kultúrnou aj inou voľnosťou, ktorú predstavovali juhoslovanské prímorské letoviská.

Hudobno-publicistické pásmo vzniklo pri príležitosti osláv 40. výročia vzniku známeho festivalu v chorvátskom Dubrovníku. Festival je zmesou domáceho folklóru, rôznych koncertov a vystúpení tanečných skupín. Rozhlasová reportáž pridáva zvukové záznamy a opisy dubrovníckych uličiek a parkov, organový a gitarový koncert, pričom to všetko podfarbuje šum mora a ranný spev vtákov, čo dotvára čarovný kolorit známeho letného festivalu.

Dubrovnícke hradby - pripomínajúce slávnu históriu - poslúžili na inscenovanie komédie Dundo Maroje. V programe sa spomínajú ďalšie historické pamiatky mesta, ako aj nahrávky z koncertu Dubrovníckeho festivalového orchestra. Na relácii Zdenky Bernátovej, ktorá tento festival navštívila s reportážnym magnetofónom, spolupracoval zvukový majster Zdeno Halamík.

Zvukomalebné pásmo doplníme barokovou hudobnou predstavou leta - zaznie druhá časť slávneho cyklu Antonia Vivaldiho Štyri ročné obdobia. Skladba zachytáva atmosféru magickej letnej scenérie, vrátane iluzívnej búrky a iných atmosférických efektov. Vivaldi sa v roku 1740 presťahoval do Viedne, kde o rok neskôr uprostred leta (28. júla) zomiera zabudnutý a chudobný. Nahrávka Slovenského komorného orchestra pod vedením Bohdana Warchala vznikla v roku 1973 v sugestívnom prostredí Empírového divadla v Hlohovci.

[text: Melánia Puškášová, foto: Darko Bandic, AP Photo, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame