Vec verejná - Václav Havel

Vec verejná - Václav Havel

Na Rádiu Pyramída venujeme 30. výročiu Nežnej revolúcie špeciálnu dramaturgiu. V publicistických, literárno-dramatických aj hudobných reláciách sa vrátime k novembru 1989, keď sa zrútil totalitný komunistický režim a začali sme žiť v slobodnej demokratickej spoločnosti.

Prvým ponovembrovým prezidentom Československa sa stal svetoznámy český dramatik, disident a kritik komunistického režimu Václav Havel. Už roku 1967 na 4. zjazde československých spisovateľov predniesol prejav, v ktorom kritizoval monopol KSČ.

Po potlačení Pražskej jari vojskami Varšavskej zmluvy pokračuje v tvrdej kritike režimu. Vrcholom jeho činnosti sa však stáva vydanie Charty 77. V apríli 1979 sa stal spoluzakladateľom Výboru na obranu nespravodlivo stíhaných. Za to bol odsúdený na štyri a pol roka. V druhej polovici 80. rokov bol Václav Havel ešte dvakrát uväznený, naposledy v roku 1989. Rozbuškou, ktorá odštartovala pád totalitného režimu, sa stala študentská manifestácia v Prahe 17. novembra 1989, ktorú komunistický režim tvrdo potlačil. Do čela občianskeho hnutia sa postavili študenti a umelci.

Podrobnejšie o svojom živote, o udalostiach roku 1989, o tom čo sa zmenilo, čo očakávali a čoho sa obávali, prečo nestál o moc a ako sa stal prezidentom, o pravde a demokracii - porozprával Václav Havel v roku 2009 redaktorovi Michalovi Tvarožkovi v relácii Vec verejná.

[text: Marián Grebáč, foto: Petr David Josek, AP/TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame