Kniha kníh prehovorí ku všetkým - fíčer o preklade Biblie

Kniha kníh prehovorí ku všetkým - fíčer o preklade Biblie

Na prelome rokov sa už tradične na Rádiu Pyramída venujeme Vianociam. Kresťanské sviatky narodenia Ježiša Krista slávia miliardy ľudí na celom svete a my si túto náboženskú a kultúrnu slávnosť pripomenieme špeciálnou tematickou dramaturgiou.

Vianoce patria spolu s Veľkou nocou k najvýznamnejším kresťanským sviatkom. Dni od 24. do 26. decembra sú tiež dni pracovného pokoja a ako rodinnú alebo spoločenskú udalosť ich slávi aj väčšina nekresťanov. Tí Vianoce niekedy označujú iba všeobecne „sviatky", aby sa nepoukazovalo len na ich kresťanský aspekt.

Na Vianoce roku 1995 mal premiéru fíčer Emila Benčíka Kniha kníh prehovorí ku všetkým. Je to presne tak ako hovorí tento názov. Biblia je najčítanejšou knihou na svete a patrí celému ľudstvu. Len v rokoch 1960 až 2010 bolo po celom svete predaných takmer 4 miliardy exemplárov. K januáru 2015 bola Biblia podľa údajov Svetového združenia biblických spoločností preložená do 563 jazykov a dialektov.

Biblické námety sú obsiahnuté v dielach mnohých umelcov. Biblia má v našom svete určujúcu rolu už celé tisícročia. Či už ide o filozofiu, literatúru, výtvarné umenie, hudbu, architektúru, právo či politiku, naša civilizácia čerpá z biblického posolstva a vedie s ním stály dialóg. Bez znalostí biblických postáv, príbehov a výrokov by sa naša kultúra ocitla v prázdne. Biblia má preto i v dnešných časoch svoju nezastupiteľnú rolu.

Fíčer Emila Benčíka Kniha kníh prehovorí ku všetkým  pojednáva o prvom ekumenickom a zrozumiteľnejšom preklade Biblie u nás, ktorý vznikol v zastúpení rôznych cirkví. V réžii Vladimíra Ruska účinkujú: Lucia Vráblicová, Ján Gallovič, Dušan Jamrich, František Kovár, Kristína Dubajová, Miroslav Trnavský, Viliam Turčáni a autor Emil Benčík.

[text: Marián Grebáč, foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame