A duša slobodná umkne k hviezdam - o posledných chvíľach Hviezdoslava

A duša slobodná umkne k hviezdam - o posledných chvíľach Hviezdoslava

Už za života získal básnik Pavol Országh Hviezdoslav prívlastok „najväčší". A nie neprávom. Skutočne bol a je najväčším slovenským básnikom. Ba aj najplodnejším a najvšestrannejším. Bohatstvom myšlienok, hĺbkou citu, šírkou a rozmanitosťou tém sa mu nikto nevyrovná. Ale prischli mu aj ďalšie prívlastky: ťažký, nezrozumiteľný, uznávaný ale nečítaný. Najmä to, že je nečítaný, ho veľmi trápilo. Neraz si kládol otázku: pre koho píšem, pre koho sa trudím? Na sklonku života si uvedomoval tragický paradox svojho básnického i ľudského údelu, zmárali ho pochybnosti o zmysle svojho celoživotného úsilia:

Kým je človek mladý, myslí si, že dobyje svet od pólu k pólu. Možno aj čo-to vykoná, ale nakoniec - čo z toho trudu? Prach. Oba prach čo zvíri svojím bytím, aby nás prikryl zabudnutím."

Posledným chvíľam života Pavla Országha Hviezdoslava je venované umelecko-publicistické pásmo Emila Benčíka A duša slobodná umkne k hviezdam (1999). V réžii Viery Weidlerovej účinkujú: Elo Romančík, Zdena Grúberová, Ladislav Chudík, Karol Machata, Vladimír Minarovič a Jozef Šimonovič.

Publicista, spisovateľ a bývalý šéfredaktor literárno-dramatického vysielania Emil Benčík oslávi 20. januára svoje 87. narodeniny. Z jeho iniciatívy a pod jeho vedením vznikol prvý slovenský rozhlasový rodinný seriál Čo nového, Bielikovci, ktorý získal takmer 2 milióny stálych poslucháčov. Počas 40-ročného pôsobenia v Slovenskom rozhlase autorsky pripravoval publicistické cykly relácií o významných osobnostiach Slovenska Ľudia, fakty, udalosti, Sólo pre ..., Takí sú rozhlasáci. Je autorom vyše stovky rozhlasových fíčrov - žánru, ktorého bol priekopníkom. Získal viacero významných ocenení (Cena Egona Erwina Kischa, Cena Vojtecha Zamarovského).

[text: Marián Grebáč, foto: TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame