Stanislav Štepka: Ženské oddelenie (1997)

Stanislav Štepka: Ženské oddelenie (1997)

Keď mala 21. októbra 1987 v Radošinskom naivnom divadle premiéru komédia Ženské oddelenie, jej autor Stanislav Štepka určite netušil, že sa bude hrať ďalších 30 rokov. Mala celkom 362 repríz, v roku 1991 podľa nej Juraj Nvota nakrútil televízny film a dočkala sa aj rozhlasovej adaptácie. Ženské oddelenie je treťou najhranejšou hrou Stanislava Štepku.

Slovenský rozhlas inicioval dve predstavenia a vy si môžete vypočuť verejnú nahrávku z roku 1997. Sledujeme príbeh troch žien, ktoré sa stretnú v nemocničnej izbe. Pochopili, každá po svojom, že život je dar, hoci im sa môže zdať, že je to skôr nezmyselný trest. Keď chcú prekonať prekážky a zachovať si dôstojnosť, nesmú stratiť vieru v život. Spája ich láskavý humor a silný humanistický cit. Z celej hry vanie jemne satirický, ale láskavý humor, ktorý v nás odkrýva úprimnosť a ľudskosť.

A sledovať naturálne herectvo pani Kolníkovej, je proste radosť. Z toho vyplýva, že divadelný mág Stano Štepka je nielen dobrý autor, ale aj manažér a herec. Radošinské naivné divadlo bolo vždy zárukou kvalitnej zábavy. V Slovenskom rozhlase Štepkovu hru naštudovala a nahrala režisérka Táňa Tadlánková. V hlavných úlohách sa predstavia: Katarína Kolníková, Stanislav Štepka, Darina Porubjaková, Soňa Norisová, Monika Hilmerová, Anna Varchalová, František Rehák a Ján Melkovič, ktorý je zároveň autorom hudby.

[text: Marián Grebáč, foto: Archív RND]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame